Pentru a marca Anul European al Tineretului, în cadrul programului Interreg a fost organizată o sesiune specială de dialog cu tinerii, care s-a desfășurat în data de 28 octombrie, la Bruxelles, și a fost dedicată preocupărilor și propunerilor lor în contextul luptei de durată pentru libertate și pace a Ucrainei. Interreg Europe este un program de cooperare interregională, cofinanțat de Uniunea Europeană, care se își propune să reducă diferențele între nivelurile de dezvoltare, creștere și calitate a vieții în și între regiunile Europei.
Tinerii invitați, Ivan Bacico, etnic român din Republica Moldova, 20 de ani, student la USV, Anna Renata Dulher, 19 ani, etnic român din Cernăuți, studentă la USV, și Lana Jalagonia, tânără diplomat la Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei, „ambasadori” ai comunităților din țările lor, țări partenere ale programului, au luat cuvântul în cadrul conferinței care a încheiat evenimentul anual Interreg, în ziua dedicată „Youth4Cooperation”. „Pacea este mai mult decât absența războiului”, a precizat Daniela Cavini, coordonator de comunicare TESIM (Suport Tehnic pentru Implementarea și Managementul programelor ENI CBC) și moderator al sesiunii, pe care a inițiat-o după ce a discutat pe larg cu tineri voluntari și refugiați din UE și Ucraina. „Ceea ce își doresc tinerii”, a continuat Daniela Cavini, „este educație și locuri de muncă, respectarea drepturilor, libertatea de a călători, de a învăța, de a trăi. Asta înseamnă pacea pentru ei”.
Ivan Bacico are 20 de ani, provine din Transnistria și s-a mutat în România, este student la Relații internaționale și studii europene, în anul II, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, lucrează cu jumătate de normă și sprijină refugiații ucraineni ca voluntar. În intervenția sa, Ivan Bacico a vorbit despre necesitatea oportunităților de muncă pentru o societate echilibrată și despre problema șomajului în rândul tinerilor în Republica Moldova. „Salarii mici, condiții proaste de muncă, o alergare continuă în străinătate: persoanele care nu au un loc de muncă, nu au studii sau nu sunt formate reprezintă mai mult de 18%. Știu că este o problemă comună cu Europa, dar nu am putea să o rezolvăm împreună?”, a menționat Ivan Bacico.
Anna Renata Dulher, 19 ani, este din Cernăuți (Ucraina), unde și-a lăsat părinții, doi frați și o soră mai mică. Ea aparține minorității etnice române care locuiește în Ucraina și, atunci când a decis să-și continue studiile superioare în străinătate, a ales Suceava, unde studiază la Facultatea de Istorie și Geografie, specializarea Relații internaționale și studii europene, anul II. Pentru Anna, ceea ce este necesar pentru bunăstarea unei societăți, mai presus de toate, este educația: „Educația ne învață să comunicăm cu persoane din culturi diferite, ne ajută să ne înțelegem și să ne apreciem unii pe alții, ne oferă posibilitatea de a trăi independent și de a fi liberi. Din păcate, nici înainte de acest război, tinerii nu doreau să rămână în Ucraina pentru că nu văd perspective de dezvoltare personală, le lipsește motivația, majoritatea emigrează în UE și, din păcate, marea majoritate se duc direct la muncă și nu la studii”. De fapt, procentul studenților ucraineni înscriși în străinătate s-a triplat în ultimii 10 ani, iar statisticile încă nu iau în calcul exodul masiv din 2022.
Întrebați dacă intrarea la UE este relevantă pentru viitorul generațiilor următoare, Anna nu a ezitat să răspundă: „Problema este că nu toți tinerii sunt bine orientați pe această problemă, a aderării la UE. Cred că este necesar să lansăm o amplă campanie de informare în Ucraina”. Al treilea tânăr participant la dialog a fost Lana Jalagonia, jucătoare de tenis și iubitoare de fotografie, din Tbilisi, care a studiat diplomația pentru că și-a dorit să vadă o schimbare în lumea ei: „Speram să pot juca un rol în sprijinirea ambiției țării mele de a reveni în familia europeană”.
Pentru a răspunde întrebărilor ridicate de cei trei tineri, la dialog a participat domnul Leonello Gabrici, fost înalt oficial al UE și expert în politica externă a UE, martor la ultima extindere a UE, care a vorbit despre propria sa experiență ca tânăr italian care trăiește la granița cu Slovenia. Discuțiile au avut loc sub umbrela proiectului TESIM (Suport Tehnic pentru Implementarea și Managementul programelor ENI CBC). Fiecare dintre studenții invitați a împărtășit comunității europene aspirațiile sale, valorile în care crede și dificultățile pe care le întâmpină în țara în care s-a născut. La finalul sesiunii, s-au făcut precizări cu privire la cele 16 programe de cooperare transfrontalieră ENI (Instrumentul European de Vecinătate) CBC, care acoperă 12 frontiere, fiecare dintre acestea contribuind la crearea unui cadru politic favorabil parteneriatului strategic dintre instituțiile oficiale și tinerii din întreaga lume, cu scopul de a face din pacea în Europa o alegere ireversibilă pentru generațiile viitoare.