Marcel Ciolacu ameninţă că PSD trece în opoziție, dacă nu se va ajunge la un acord pentru candidat comun la alegerile prezidențiale din partea coaliţiei la care PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile s-au angajat pe 10 decembrie. PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale au anunțat marţi noapte angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale. Cu toate astea, după nici două zile, social democraţii ameninţă că trec în opoziție, dacă nu se ajunge la un acord pentru un candidat comun, au declarat surse politice pentru Observator. Liderii social democraţi vor o personalitate care să nu fie de la partide, iar pentru „găsirea” lui vor sondaje de profil.
Deşi la negocierile din aceasta săptămână ar fi existat un consens între Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan şi Elena Lasconi ca ei să nu fie candidatul comun, USR ar insista pe varianta Lasconi. În plus, potrivit unor surse politice, multe voci din USR ar pune la îndoială intrarea la guvernare. Se tem de „liniile roșii”, cum ar fi creșterea taxelor și nu vor să se asocieze cu PSD și Marcel Ciolacu. Totodată, insistă pe faptul ca Marcel Ciolacu să nu fie propunerea de premier. Liderul social democraţilor ar susţine însă că e mai greu ca PSD să dea un alt premier ţinând cont că el a fost desemnat în partid.
Între timp, continuă negocierile pentru împărţirea puterii, mai ales că viitorul Guvern ar trebui învestit până la sfârşitul anului. Au apărut şi primele variante: Noul Cabinet ar urma să aibă cel mult 16 ministere, adică mai puţine decât acum, şi un număr evident mai mic de secretari de stat.
Deşi nu s-a decis încă numele premierului, ştim că PSD a revendicat deja şefia Guvernului, iar PNL şi UDMR ar fi de acord cu instalarea unui premier social-democrat. De asemenea, vom avea doi vicepremieri, care vor deţine, la rândul lor portofolii. Cât despre împărţirea portofoliilor, 7 ar urma să ajungă la PSD, 4 la PNL, 3 la USR şi 2 la UDMR.
Cel mai probabil, Ministerul Muncii se va comasa cu cel al Familiei. Digitalizarea ar putea trece la Educaţie, iar de Economie şi Energie s-ar putea ocupa un singur ministru. Din sursele Observator, UDMR ar vrea Dezvoltarea şi Mediul. Transporturile şi Munca ar rămâne la PSD, Justiţia şi Finanţele ar rămâne în curtea PNL, în timp ce USR spune că vrea neapărat Educaţia, relatează observatornews.ro.