Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, în parteneriat cu Primăria comunei, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Valea Stânei și Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Vatra Moldoviței, dar și cu Fundația Umanitară „Proiecte Limburg România”, au organizat două școli de vară dedicate elevilor din cele cinci structuri ale unității școlare.
Cele două Școli de Vară, ambele aflate la cea de-a III-a ediție, derulate anul acesta au reprezentat o oportunitate extraordinară pentru comunitatea școlară de la Vatra Moldoviței. Astfel, elevii au petrecut o săptămână de vacanță împreună, timp în care au relaționat și au experimentat lucruri noi. De asemenea, cele două programe educaționale au fost și un bun prilej de a-și perfecționa aptitudinile și de a se dezvolta armonios.
„Organizarea și coordonarea acestora nu ar fi fost posibile fără efortul, dedicarea și implicarea oamenilor școlii – profesori pasionați de munca lor, adevărați profesioniști, care au gândit în cele mai mici detalii și au realizat activități de vacanță antrenante, creative, cu multiple valențe educative, aducând mare bucurie copiilor și încântare părinților”, a spus directorul Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței, prof. Monica Colban.
„Școală de Vară – Pentru puștii de la țară!”
Prima Școală de Vară, intitulată „Școală de Vară – Pentru puștii de la țară!”, pentru elevii de gimnaziu, a fost inițiată și organizată de Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, în parteneriat cu Primăria comunei Vatra Moldoviței, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Valea Stânei și Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Vatra Moldoviței, și s-a derulat în perioada 17-21 iulie 2023.
Potrivit conducerii Școlii din Vatra Moldoviței, scopul acestui proiect a fost acela de a veni în sprijinul elevilor care trăiesc în mediul rural prin crearea unui mediu de petrecere a timpului liber în mod atractiv, stimulativ și inovativ, care să le faciliteze dezvoltarea creativității cu toate aspectele sale.
„Printre activitățile care i-au încântat pe elevii noștri se pot enumera cele de cunoaștere și intercunoaștere, activitățile outdoor, jocurile sportive, exercițiile de percuție, muzică și dans, povești în jurul focului cu mâncare la ceaun, mâncare tradițională specifică nouă, bucovinenilor. De asemenea, participanții la program s-au bucurat de aventură în Parcul Ariniș, Gura-Humorului, cu sprijinul Fundației <Te Aud România>, au călătorit cu trenul, au realizat vizite de studiu la Muzeul Arta Lemnului și la Muzeul Lingurilor de Lemn din Câmpulung Moldovenesc. Una dintre activitățile la care participanții au pus mult suflet a fost <Târgul copiilor>, târg cu vânzare de produse proaspete, preparate de fiecare copil acasă, cu sprijinul părinților, o adevărată lecție de educație financiară”, a mai spus prof. Colban.
Fundația Umanitară „Proiecte Limburg România”, alături de elevii de la Vatra Moldoviței
A doua Școală de Vară, intitulată „Zile de poveste”, s-a adresat elevilor din ciclul primar și s-a derulat în perioada 31 iulie – 4 august 2023. Școala de vară a fost inițiată și finanțată de Fundația Umanitară „Proiecte Limburg România”, în parteneriat cu Școala Gimnazială Vatra Moldoviței. Prof. Monica Colban a spus că aceasta a avut drept obiectiv stimularea interesului copiilor pentru lectură și evidențierea rolului educativ al poveștilor pentru viață .
Astfel, inspirați de „Croitorașul cel viteaz” copiii au participat la un atelier de creație vestimentară, realizând vestuțe hand made pe care le-au prezentat într-o paradă a modei.
„Recitind <Turtița fermecată>, elevii au exersat tehnica modelajului, utilizând ca material de lucru, argila. Povestea <Cei trei purceluși> a stimulat imaginația în realizarea unor adăposturi spațiale (căsuțe) și a unei cărți senzoriale, folosind exclusiv: lemn, pietre, paie și frunze, iar, asemeni personajelor din <Hansel și Gretel>, s-au marcat cu pietre pictate, dar s-au și ecologizat 14 km din traseul Via Transilvanica”, a mai spus prof. Monica Colban.
Activitățile zilnice au fost completate cu jocuri sportive și de socializare, cu momente de dans artistic, precum și cu un impresionant atelier de lectură, la care au participat peste 100 de elevi.
„Se cuvine să mulțumim și sponsorilor noștri, antreprenorilor din comunitatea noastră, care și în acest an, ca și în edițiile precedente, ne-au sprijinit.
Școala Gimnazială Vatra Moldoviței este o școală a învățării și a implicării, o școală în care profesori inimoși gândesc și pun în practică programe educaționale pentru elevi, și în perioada vacanței de vară”, a conchis directorul Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței, profesor Monica Colban.