Mai mulți tineri din județ, voluntari în cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni, însoțiți de preotul Justinian-Remus A. Cojocar, au luat parte la ediția 2023 a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși – ITO Timișoara.
Festivitatea de deschidere a avut loc în Parcul Rozelor, joi, 31 august, și s-a bucurat de prezența patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul părinte Daniel, care a adresat și un cuvânt tinerilor prezenți.
„Tinerii noștri s-au întâlnit și s-au împrietenit cu alți tineri din Eparhiile Patriarhiei noastre, din țară și din Diaspora, și cu tineri veniți din regiuni ale Patriarhiilor Vechi: Ierusalim, Alexandria din Egipt.
Cu tinerii din Grecia am petrecut mult timp în Sala «Olimpia», unde s-au desfășurat conferințele.
Au fost minunate toate luările de cuvânt ale invitaților, dar ne-au intrat la inimă vorbele vii ale președintelui Academiei Române, domnul profesor Ioan Aurel Pop și ale domnului profesor Ioan Lemeni de la București. Au fost incredibili!
O imagine grozavă a Bisericii Ortodoxe, vii și energice, a fost întâlnirea tuturor tinerilor la Catedrala din Timișoara, la priveghere și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Procesiunea Prieteniei a fost o adevărată desfășurare de forță. Felicitări organizatorilor!”, a spus părintele Justinian-Remus A. Cojocar.
El a adăugat că toate delegațiile cu tinerii lor, 3500 la număr în total, au plecat în procesiune spre locul în care s-a născut Revoluția, unde dorul mare de libertate și imens față de Dumezeu, a înfrânt ateismul și comunismul distrugător de umanitate.
Procesiunea s-a încheiat pe treptele Catedralei, unde au căzut sub gloanțe tinerii care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră, ulterior fiind săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți care au fost uciși la Revoluția din 1989.
Părintele Mitropolit Ioan, al Banatului, a fost acolo și a împărțit el însuși pâinițele care aveau să fie ridicate de cei prezenți, la Veșnica Pomenire, întru odihna sufletelor adormiților eroi căzuți în Revoluție.
„3 dintre acele pâinițe au ajuns la tinerii noștri, care au fost acolo, în fața treptelor, în straie populare, vrednici tineri ai Buovinei, ai binecuvântatei Arhiepiscopii a Sucevei și Rădăuților.
2 pâinițe le-am primit eu din mâinile Părintelui Mitropolit. N-am să uit asta. Va face parte din colecția frumoasă de amintiri emoționante ca slujitor al lui Dumnezeu la Sfântul Altar.
Am petrecut cu toții zile cu folos alături de ceilalți tineri, care au făcut parte din delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, din ASCOR și din parohii.
În intervalele orare când aveam timp liber, am profitat și ne-am plimbat prin Timișoara, un oraș foarte curat și, chiar dacă e mare, ni s-a părut aerisit și nu aglomerat.
Am vizitat Muzeul Banatului, Expoziția de Gheață (fosile de mamut și obiecte găsite pe teritoriul de vest al țării noastre), Castelul Huniade și Fortul, am admirat Bega și canalele sale.
Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit s-ajungem cu sănătate și să participăm la ITO Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii și că ne-am întors cu bine acasă, cu îngerașul păzitor lângă noi, după drumul lung la care mașina noastră, de-acum vedeta dubă gri, a rezistat și ne-a fost prietenă.
Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere! Datorită lui am ajuns la Timișoara cu tinerii și pentru asta îi suntem recunoscători.
Mulțumim măicuțelor Ambrozia, Ana și Irina, de la Mănăstirea Timișeni, datorită cărora am găsit cazare foarte bună și masă.
Am lăsat la urmă mulțumirea pentru tinerii noștri care au arătat încă o dată că sunt vii în Biserică și în societate! Cinste lor!”, a mai spus pr. Justinian-Remus A. Cojocar.