„Tinerii unesc cele două maluri ale Prutului în Europa”, eveniment organizat de PNL Suceava, la 33 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova

PNL Suceava a organizat marți, 27 august, un eveniment deosebit pentru a marca împlinirea a 33 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova. 

Evenimentul „Tinerii unesc cele două maluri ale Prutului în Europa”, organizat de deputatul Ioan Balan și moderat de purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, Alexandru Covașă, s-a desfășurat în curtea interioară a sediului PNL Suceava și s-a bucurat de o prezență numeroasă. Astfel, printre cei prezenți s-au numărat și președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, președintele Organizației Municipale Suceava a PNL, deputatul Ioan Balan, deputații Angelica Fădor și Bogdan Gheorghiu, președintele Organizației Oamenilor de Afaceri, Dumitru Mihalescul, liderul tinerilor liberali din județ, Alexandru Focșăneanu, precum și mai mulți primari liberali din județ și tineri din Republica Moldova. De asemenea, invitat al evenimentului a fost și șeful Departamentului pentru Relația cu Moldova, secretarul de stat Adrian Dupu.

Purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, Alexandru Covașă, a spus că acest eveniment continuă acțiunile dedicate tinerilor prin manifestul lui Flutur pentru tineri „VOI – Viziune, Opțiune, Inițiativă”.

În debutul evenimentului, președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, le-a transmis tinerilor prezenți că ei au cea mai importantă misiune în procesul de aderare al acestei țări la Uniunea Europeană. De asemenea, liderul liberalilor suceveni a subliniat că PNL va rămâne un partid fanion la Suceava.

„Va trebui să ne întâlnim mai des și să grăbim drumul vostru spre Uniunea Europeană și vă spune un om care a fost ministrul aderării în Uniunea Europeană, în 2005 – 2006, când am fost ministrul Agriculturii, un capitol foarte greu pentru negocieri cu UE și știu prin ce am trecut. Acum negocierea ca Republica Moldova să intre în UE a început, iar fratele mai mare, România, trebuie să fie alături de voi. Trebuie să vedem cum facem să îi încurajăm pe cei de acasă să voteze pro european. Fiindcă să știți și noi aici în România încă avem nuclee nostalgice după trecut sau care au contestat drumul european. Și am să vă spun de ce. Poate că noi politicienii nu întotdeauna am confirmat. Lumea așteaptă să se întâmple ceva. Am intrat în Uniune trebuie să răsturnăm munții de mâine. Dacă nu unii spun: nu era mai bine în trecut? Să ferească Dumnezeu. Nostalgiile trecutului vin dacă noi, clasa politică, nu performăm. Și de multe ori și mă uit acolo la dumneavoastră în Republica Moldova există tendința de a se uita înapoi dacă e greu înainte. Pentru că negocierea cu UE nu e ușoară. De asta să faceți un efort să vă convingeți părinții și bunicii pentru a merge pe drumul european pentru că acesta e drumul adevărat. România trebuie să întindă o mână fraților de peste Prut pentru a-i chema cât mai repede în UE. Despre asta e vorba. Și eu știu ce e acasă la dumneavoastră, știu ce face Rusia. Face și la noi prin forțe care au înviat acum și au scos capul. Și atunci generația tânără are o misiune uriașă să se mobilizați iar noi să vă încurajăm și să vă încărcăm bateriile. De asta suntem aici. De asta ați venit la PNL, care este cea mai puternică forță pro-occidentală. Pot să se supere partenerii de azi din coaliție. Garanții drumului european al României după Revoluție a fost PNL. Haideți să folosim aceste întâlniri și aici și la Putna și la Voroneț și în diverse programe și data viitoare să aduceți cu dumneavoastră pe cei mai suciți, cu filetul pe stânga care încă nu cred în valori europene. Să le arătați ce înseamnă aderarea României de câți ani e în UE. Să vedeți că au început să se dezvolte școlile, spitalele, drumurile, turismul, instituțiile să funcționeze altfel, pentru ca oamenii de acolo să creadă”, a transmis președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur.

Președintele Organizației Municipale a PNL Suceava, deputatul Ioan Balan, le-a vorbit celor prezenți cât de importantă este implicare tinerilor în acest proces de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De altfel, după ce i-a prezentat celor prezenți pe finii săi Bianca și Alexandru, cel mai vechi susținător al său, respectiv cel mai mic susținător pe care îl are în activitatea sa politică, parlamentarul sucevean a subliniat că își dorește ca granițele dintre România și Republica Moldova să dispară odată cu aderarea la Uniunea European.

„Vorbim despre Moldova, despre România, despre anii ‘90, despre poduri de flori, despre 33 de ani de independență, despre aceeași limbă, limba română, vorbită și în Moldova și în România de același neam, moldoveni, români, de aceeași națiune. Ne desparte o apă, ne mai desparte și o vamă, mai este și ceva gard. Însă parcursul acesta european ne garantează măcar că lucrurile acestea simbolic vor dispărea. Și chiar dacă rămânem cetățeni ai Republicii Moldova și cetățeni ai României vom fi aceeași în Europa, europeni. Este obligația noastră și a voastră a tinerilor moldoveni să faceți aceste gesturi de a sprijin aderarea la Uniunea Europeană”, a spus deputatul Ioan Balan.

Și deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a adresat un cuvânt de bun venit tinerilor din Republica Moldova, iar ulterior le-a spus că își dorește ca aceștia să se simtă acasă la Suceava. 

„Vreau să împărtășesc cu voi câteva momente din începuturile mele în politică. Era anul 2008, când domnul președinte Gheorghe Flutur mi-a propus să fac parte din echipa dumnealui și să candidez pentru funcția de primar. Atunci, puteam să aleg calea ușoară, sau calea grea ce presupunea să mă implic, să candidez și să schimb în comunitatea mea ceea ce consideram ce nu este bine. Porneam atunci la luptă cu două handicapuri majore: tinerețea, pentru că aveam 30 de ani, și faptul că eram și sunt femeie. Însă cea mai bună alegere pe care am făcut-o a fost să mă implic. Am câștigat alegerile și în 2008 și în 2012 și în 2016. Dragi tineri, este necesară implicarea fiecăruia dintre voi, atunci când vine vorba de comunitățile noastre”, a spus deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu le-a vorbit celor prezenți despre perioada în care a fost ministrul Culturii, subliniind că în acea perioadă a promovat mai multe proiecte cu Republica Moldova.

„Cel mai important lucru a fost evoluția pe care am văzut-o în Republica Moldova. Voi aveți puțin mai mult decât noi din ceea ce au lăsat rușii, însă încet încet veți scăpa și voi. Noi vorbim o singură limbă: limba română, indiferent dacă suntem pe stânga sau pe dreapta Prutului. Pe noi ne unesc tradiția, limba și aceeași origine, pentru că suntem cu toții Români”, a subliniat deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu.

În cadrul evenimentului organizat de deputatul Ioan Balan, președintele Organizației Municipale a PNL Suceava, au avut loc și momente artistice.