Polițiștii au dispus reținerea unui bărbat care a încălcat ordinul provizoriu de protecție emis de către instanța de judecată, adresând amenințări cu acte de violență fostei concubine. După eliberarea din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, bărbatul va fi obligat să poarte un dispozitiv electronic de monitorizare, pentru prevenirea unor situații de risc victimal în legătură cu partea vătămată.
O femeie din mun.Rădăuţi, jud.Suceava a depus o plângere penală faţă de fostul concubin, prin care a sesizat faptul că acesta nu respectă obligaţia stabilită prin ordinul de protecţie emis de către Judecătoria Rădăuţi în anul 2024, prin care i se interzice să aibă orice contact inclusiv telefonic sau în alt mod cu ea, ameninţând-o cu acte de violență fapt care îi creează o stare de temere.
Partea vătămată din municipiul Rădăuți, județul Suceava a avut o relație de concubinaj cu un bărbat din comuna Pechea, județul Galați, relație din care a rezultat un copil minor.
Ca urmare a neînțelegerilor dintre cei doi, la data de 05.07.2024 Judecătoria Rădăuți a admis cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți și a emis ordin de protecție pentru reclamantă pentru o perioadă de 12 luni. Totodată, instanța a obligat bărbatul la păstrarea unei distanțe de 100 de metri față de reclamantă și față de fiica minoră a celor doi, față de locuința actuală a femeii situată în municipiul Rădăuți, județul Suceava și a interzis bărbatului orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu reclamanta, pentru o perioadă de 12 luni de la data pronunțării hotărârii.
În perioada 20.12.2024-08.01.2025 bărbatul a contactat-o în repetate rânduri pe partea vătămată prin mesaje text, mesaje audio, apeluri audio de pe diverse aplicaţii de socializare, cu pretextul de a solicita informaţii şi fotografii cu fiica minoră pe care o are cu persoana vătămată. În acest context, întrucât nu a primit răspuns solicitărilor, bărbatul a transmis persoanei vătămate mai multe mesaje audio şi mesaje text care conţin ameninţări cu acte de violenţă, toate de natură a-i crea acesteia o stare de temere constantă.
La data de 10.01.2025, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de bărbat pentru săvârșirea infracțiunilor de ”încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia din măsurile prevăzute la art.38, alin.1, lit.e) și h) dispuse prin ordinul de protecție”, faptă prev. și ped. de art. 47 alin.(1) din Legea 217/2003 rep, cu modificările și completările ulterioare, ,,Amenințarea,, faptă prev.și ped.de art.206, alin.1 din Codul Penal şi “Şantaj” faptă prev. şi ped. de art.207 alin.2 din Cod Penal, toate cu aplicarea prevederilor art.38, alin.1 din Codul Penal
Bărbatul a fost reținut de către polițiști pentru o perioadă de 24 de ore și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
Ulterior, prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a fost dispusă măsura controlului judiciar începând cu data de 11.01.2025 pe o perioadă de 60 de zile, perioadă în care s-a stabilit ca bărbatul să respecte mai multe obligaţii, dintre care să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere imediat după încetarea măsurii preventive a reţinerii.
Reamintim că prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.
Începând cu data de 1 octombrie 2024, județul Suceava a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.
De asemenea, începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.
Monitorizarea realizează automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, este cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.
După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.
Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție, ordinului european de protecție, controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu și supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.
Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.
Alerta generată se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgenţă operat de către poliţie, constituit în cadrul SNUAU, împreună cu datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată sau de persoana protejată care deține dispozitivul.
Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizat după principiul „cel mai apropiat organ intervine”.
În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
În scopul verificării respectării măsurii arestului la domiciliu, organele de ordine publică şi organul de supraveghere au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.
Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal.
În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
De asemenea, organul judiciar care a dispus măsura controlului judiciar poate impune inculpatului ca să respecte una sau mai multe obligaţii, printre care și aceea de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere.