La data de 10.08.2022 procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de un inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, șantaj şi lipsire de libertate, fapte prev. şi ped. de art. 193 alin. 2 C.p., 207 alin. 1 C.p., respectiv 205 alin. 1 şi 3 lit. b C.p. cu aplicarea art. 77 lit. b şi 38 alin.1 din Codul Penal.
În fapt s-a reţinut că la data de 25.02.2021 în intervalul orar 15.30-19.30 inculpatul a luat-o cu forţa pe persoana vătămată minoră în vârstă de 11 ani în timp ce aceasta din urmă se afla în apropierea sediului societăţii comerciale pe care o administrează situat în oraşul Gura Humorului, a condus-o şi introdus-o împotriva voinţei sale într-o anexă a societăţii comerciale, unde a privat-o de libertate o perioadă de aproximativ 4 ore timp în care a supus victima la tratamente degradante, respectiv a tinut-o în frig dezbracată, întinsă pe pardoseală şi a udat-o cu apă.
De asemenea, în împrejurările descrise mai sus, în intervalul orar 15.30-19.30, a exercitat în mod repetat violenţe asupra persoanei vătămate minore respectiv a lovit-o cu pumnii şi picioarele la nivelul feţei şi corpului, a lovit-o cu o coadă de lopată peste mâini şi a lovit-o cu capul de o usă, cauzându-i leziuni traumatice ce au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale şi totodată a constrâns-o prin amenințări și acte de violență pe persoana vătămată minoră în timp ce se afla împotriva voinţei sale în anexa societăţii comerciale să se dezbrace şi să mărturisească săvârşirea unei infracţiuni de furt presupus a fi comis la data de 24.02.2021, context în care a înregistrat-o audio-video cu telefonul mobil personal.
La data de 11.08.2022 inculpatul a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Gura Humorului a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
Precizăm că luarea unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.