Un briceag de 20 de centimetri și o rozetă metalică, găsite de polițiști la două fete de 17 și 15 ani

În urma unor incidente sesizate pe raza municipiului Fălticeni în care au fost implicați elevi, în data de 27 martie 2025 polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară – IPJ Suceava și ai Poliției municipiului Fălticeni – Biroul Ordine Publică au organizat o acțiune pentru prevenirea delicvenței juvenile, prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, prevenirea consumului de alcool/substanțe interzise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ. În cadrul acțiunii polițiștii au efectuat controale corporale și asupra bagajelor a 210 elevi.

Cu ocazia controalelor efectuate, asupra unei eleve de 17 ani de la un colegiu din municipiul Fălticeni, a fost găsit un briceag cu dimensiunea de 20 cm, pe care a încercat să-l ascundă într-o umbrelă aflată pe caloriferul de lângă banca ei.

De asemenea, în ghiozdanul unei alte eleve, de 15 ani, a fost identificată o rozetă din metal, cu diametrul aproximativ de 10 cm, pe care aceasta nu a scos-o pe bancă împreună cu celelalte obiecte, la solicitarea polițiștilor.

În cauză s-au înregistrat dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de port fără drept de obiecte periculoase-art. 372 alin.3 Cod penal, cercetările urmând a fi continuate de lucrătorii Poliției Municipiului Fălticeni.

Sfaturi pentru elevi:

  • Nu purta asupra ta sau în ghiozdan obiecte din categoria celor periculoase și nu le introduce sub nici o formă, în incinta unităților de învățământ, pentru că, în situația în care ești identificat, riști pedeapsa cu amendă penală sau închisoare;
  • Prin folosirea unui obiect periculos îți poți periclita integritatea corporală/ viața sau poți periclita integritatea corporală/viața colegilor;
  • Conflictele pot fi rezolvate amiabil, fără a face apel la violență sau prin folosirea unor obiecte periculoase;
  • Sesizează un cadru didactic/ un adult când observi un coleg că are asupra lui obiecte din categoria celor periculoase;

Cadrele didactice, atunci când iau la cunoștință  că un elev a introdus în unitatea de învățământ un obiect periculos, trebuie să sesizeze de urgență poliția( prin intermediul SNUAU 112 sau prin sesizare directă la subunitatea de poliție/polițistul în responsabilitatea căruia se află unitatea de învățământ).