Un nou beneficiu pentru bugetari. Ultima decizie: decontarea navetei

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care angajații din administrația locală vor beneficia de decontarea navetei, dacă au domiciliul diferit de localitatea unde e locul de muncă. Ultimul cuvânt îl are Camera Deputaților.

Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale «Administrație» din aparatul propriu al primării (n.r. – primăriilor) și consilii (n.r. – consiliilor) locale din mediul rural, din instituțiile și serviciile publice de interes local din subordinea acestora, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajații își au domiciliul și localitatea unde se află locul de muncă al acestora se stabilește prin o hotărâre a consiliului local”, se arată în proiectul de lege al aleșilor Puterii.

Detaliile privind posibilele limite ale deconturilor ar urma să fie stabilite de fiecare instituție în parte, iar normele metodologice ar urma să fie stabilite printr-o hotărâre de Guvern.

Alte măriri așteptate
Klaus Iohannis mai are șapte zile la dispoziție pentru a promulga o lege prin care este permisă creșterea salariilor angajaților din instituțiile publice locale până la nivelul viceprimarilor sau vicepreședinților de CJ, plus 25%, în cazul în care aceștia au atribuții și în ceea ce privește gestionarea programelor cu finanțare europeană. De asemenea, este crescută organigrama personalului clerical. Iohannis ar putea reîntoarce proiectul de lege în Parlament, pentru a da răgaz Puterii, ca să se decidă ce face cu inițiativa legislativă. Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți aleși ai PSD, inclusiv de ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru ca apoi Guvernul, din care face parte și Budăi, să-l atace la CCR, scrie adevarul.ro.

Tot la CCR se află, pentru a fi verificată, inițiativa prin care are loc mărirea indemnizațiilor pentru primari, viceprimari, președinți de CJ și vicepreședinți de CJ, cu aproape 10%. Concomitent cu acestea ar urma să crească și indemnizația pentru consilierii locali și pentru cei județeni, întrucât ele se actualizează în funcție de lefurile primarului din localitate și șefului de CJ.

Sprijin pentru ratele magistraților
În schimb, la Cameră, ca for decizional, este inițiativa prin care magistrații care contractează un credit imobiliar sau ipotecar pentru cumpărarea sau construirea unei case vor beneficia de ajutor din partea statului pentru plata ratelor acestuia, în prezent fiind plătită contravaloarea doar pentru chirii.

O altă problemă la nivelul Coaliției e legată de încălcarea periodică a principiului înghețării angajărilor la stat, în condițiile în care tot mai multe ministere și structuri guvernamentale vor derogări pentru a-și ocupa din posturi. Iar exemplele sunt numeroase, de la Ministerul Mediului, Ministerul Educației până la Secretariatul General al Guvernului, care până acum a cerut de două ori derogare.

De asemenea, în continuare instituțiile au tendința să-și mărească schemele de personal, cu toate că, după am amintit mai sus, Guvernul are înghețate angajările la stat, până la 31 decembrie 2022.

Întrebat luni dacă va rămâne valabilă şi anul viitor măsura îngheţării veniturilor angajaţilor la stat, pentru a face economie la buget, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat: „Haideţi să vedem. În ceea ce priveşte angajările în sistemul bugetar, eu unul susţin categoric că trebuie stopate”, scrie psnews.ro.