Echipele multidisciplinare din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, abordează terapii moderne necesare pacienților aflați în situații critice.
Săptămâna trecută au fost realizate proceduri endovasculare în sfera venoasă, o nouă arie terapeutică deservită de Compartimentului de Radiologie Intervențională, pe lângă abordul vascular la pacienții dializați.
Pacienta de 72 ani care s-a prezentat cu tromboză venoasă profundă, cu multiple afecțiuni cardiovasculare şi comorbidități, pentru care tratamentul anticoagulant inițiat a dezvoltat sângerare activă la nivel digestiv, fiind necesară oprirea acestuia, în urma discuțiilor cardiolog – chirurg vascular – radiolog intervenționist a beneficiat de montarea unui filtru de venă cavă pentru prevenirea unui trombembolism pulmonar. Astfel posibilele cheaguri care ar fi putut determina blocarea arterelor de la nivelul plămânului şi chiar decesul pacientei, sunt oprite în sită permanentă de la nivelul venei cave.
Procedura se realizează în sala de angiografie, cu anestezie locală, durează 30 minute cu riscuri minime. Pacienta a fost externată în condiții de siguranță la domiciliu.
Al doilea caz tratat endovascular pe cale venoasă este cel al unui tânăr de 24 ani, internat în secția de cardiologie, cu tromboză venoasă profundă extinsă la nivel iliac, pentru care s-a practicat cu succes, trombaspiratia mecanica pe cateter.
Procedura constă în puncția venei poplitee şi traversarea trombului format de-a lungul venelor principale şi aspirarea lui pentru a preveni desprinderea şi producerea unui trombembolism pulmonar.
Spitalul Clinic Județean Suceava este singurul spital din Moldova unde este disponibilă 24/24h 7 zile din 7 această procedură, care previne complicații tardive invalidate pentru pacient prin sindromul posttrombotic.
Costurile materialelor au fost suportate din fondurile proprii ale spitalului având la baza nevoia pacientului ,confirmând că niciodată nu se va face economie în detrimentul sănătății populației.