Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) este una din primele cinci instituții de învățământ superior din țară care, începând cu anul universitar 2024-2025, își extinde oferta educațională cu programe de studii de licență în sistem dual, cu practică direct la operatorul economic:
- la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor:
- Calculatoare
- Automatică și informatică aplicată
- Sisteme electrice
- la Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică
- Inginerie Mecanică
- Tehnologia Construcțiilor de Mașini.
Învățământul superior dual este un sistem de învățământ care combină studiul teoretic şi aplicativ, desfășurat într-o universitate, cu practica profesională extinsă, realizată într-o companie de profil, volumul de muncă al studenţilor fiind partajat în mod egal între universitate şi operatorii economici. Pe baza cadrului legal oferit de noua Lege a învățământului superior, a fost aprobată, prin Hotărârea de Guvern nr. 1030 din 21 august a.c., înființarea primelor programe de învățământ universitar de licență în format dual din România, cu durata de 4 ani, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a dezvoltat 5 din cele 18 noi programe de învățământ dual aprobate la nivelul ţării.
Sesiunea de admitere la aceste programe de studii universitare de licență în format dual va avea loc în perioada 2 – 13 septembrie a.c., universitatea suceveană alocând un număr de 150 de locuri, din care 95 de locuri fără taxă şi cu bursă, și alte 55 de locuri cu taxă, la care se adaugă 8 locuri fără taxă şi cu bursă, pentru etnicii români de pretutindeni. Informații suplimentare se pot obține de pe pagina de admitere a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (https://admitere.usv.ro/) și paginile web ale facultăților (https://fiesc.usv.ro, https://fimar.usv.ro).
Învățământul superior dual este caracterizat prin:
- Implicarea activă a operatorilor în proiectarea programului de studiu, procesul de admitere şi selecția studenților pentru practica profesională extinsă;
- Volum de muncă al studenților partajat în mod egal între universitate şi operatorii economici;
- Sprijin financiar – studenții USV fără taxă primesc şi o indemnizație lunară de minimum 700 lei;
- Adaptare la piața muncii din regiune – curricula și programele de practică fiind adaptate constant la cerințele pieţei muncii din regiune.
Printre avantajele învățământului dual se numără:
- Creșterea șanselor de angajare – absolvenții fiind mai pregătiți pentru piața muncii din regiune, având atât cunoștințe teoretice, cât și experiență practică în întreprinderea în care își desfășoară practica;
- Reducerea decalajului dintre teorie și practică – cunoștințele teoretice şi practice dobândite la universitate fiind aplicate imediat în mediul profesional;
- Recunoașterea vechimii în muncă și specialitate, fără plata contribuțiilor sociale obligatorii, pe toată durata activității de învățare prin muncă;
- Creșterea motivației pentru studiu – studenții fiind în contact direct şi prelungit cu mediul specific carierei și viitorului lor profesional.
Învățământul dual este potrivit pentru:
- Tinerii care doresc să pună un accent mai mare în formarea lor universitară pe dezvoltarea abilităților practice;
- Persoanele care doresc o integrare mai rapidă pe piaţa muncii din regiune la finalizarea studiilor;
- Tinerii care au nevoie de un sprijin financiar continuu pe perioada studiilor;
- Persoanele care vor să acumuleze experiență în domeniu şi vechime în muncă şi specialitate încă din timpul studiilor.
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are o infrastructură modernă și laboratoare echipate corespunzător pentru dezvoltarea acestui tip de învățământ, cadre didactice titulare cu recunoaștere internațională în domeniu, precum şi un parteneriat puternic pentru învățământul dual, semnat cu peste 40 de instituții și firme din județele Suceava, Botoșani și Neamț.
Totodată, USV are în derulare un proiect de construire a unui nou campus, dedicat învățământului dual, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care oferă perspective deosebite dezvoltării acestui nou tip de învățământ la Suceava. Centrul de învățământ dual, care va fi construit prin proiectul DUAL-USV în campusul II al universității, include două clădiri moderne, cu laboratoare destinate special acestui tip de învățământ, ce urmează a fi echipate cu echipamente de ultimă generație.
Studenții de la programele de studiu menționate anterior pot deveni membri ai grupului țintă al proiectului DUAL-USV, pentru o perioadă de 20 de luni pe durata a doi ani de studii universitare. În această calitate, ei pot beneficia de o serie de avantaje suplimentare, dintre care menționăm:
- Sprijin financiar din partea operatorului economic, suplimentar celui acordat de USV;
- Asigurare de răspundere civilă și echipament de protecție pentru derularea stagiilor de practică la operatorii economici;
- Asigurare medicală pe perioada în care este membru al grupului țintă;
- Sprijin financiar pentru efectuare de analize medicale (altele decât cele de care beneficiază gratuit).
Informații suplimentare pentru înscrierea la concursul de selecție pentru includerea în grupul țintă al proiectului DUAL-USV pot fi consultate pe pagina web a proiectului DUAL-USV (https://dual.usv.ro).
Complementaritatea între autorizarea celor cinci noi programe de studiu de învățământ dual și derularea proiectului DUAL-USV evidențiază eforturile susținute ale universității sucevene de a pune la dispoziția tinerilor spații moderne de instruire, echipate cu tehnologie de ultimă generație, și o resursă umană bine calificată, simultan cu accesul la o serie de instrumente de sprijin, inclusiv financiare, care să le permită dezvoltarea unui plan de carieră adaptat noilor cerințe ale pieței muncii.