Ombudsmanul UE a emis o mustrare oficială Comisiei Europene pentru eșecul președintelui său, Ursula von der Leyen, de a face publice mesajele text schimbate cu șeful Pfizer în timpul pandemiei.
Avocatul Poporului din UE, Emily O’Reilly, și-a menținut joi, 14 iulie, verdictul de administrare defectuoasă din partea comisiei, declarând că nu a „răspuns la întrebarea de bază dacă există mesajele text în cauză” și nu a explicat cum va trata cererile similare in viitor.
„Recentele dezvăluiri despre tacticile de lobby ale unei multinaționale americane în Europa, inclusiv mesaje text scurse, arată urgența acestei probleme pentru administrațiile publice”, a spus O’Reilly, referindu-se la dosarele Uber, dezvăluirile publicate de jurnaliştii din 29 de țări, legate de tacticile agresive de lobby ale companiei din Silicon Valley la Bruxelles și în alte părți.
O’Reilly a spus că gestionarea de către comisie a cererii de acces la documente a lăsat „impresia regretabilă a unei instituții a UE care nu este deschisă în chestiuni de interes public semnificativ”.
Disputa a apărut după ce un jurnalist a cerut acces la mesajele text schimbate între Von der Leyen și șeful executivului Pfizer, Albert Bourla, în urma unui raport din New York Times care detalia diplomația personală care a ajutat UE să obțină 1,8 miliarde de doze de vaccinuri salvatoare. Comisia a refuzat să ofere acces la mesaje, determinând un apel către Ombudsman, scrie ziare.com.
După o constatare inițială de administrare defectuoasă, comisia a declarat luna trecută că nu poate și nu trebuie să găsească mesajele, într-un răspuns oficial adresat ombudsmanului.
Făcând o declarație finală joi pentru a închide cazul, O’Reilly a spus că comisia nu a oferit niciun motiv întemeiat pentru care mesajele nu ar fi trebuit să fie lansate. „Accesul public la mesajele text legate de muncă este un domeniu nou pentru administrația UE și unul care trebuie abordat în mod substanțial și cu bună-credință. Această anchetă este un semnal de alarmă pentru toate instituțiile UE”, a spus ea.
Deși ombudsmanul nu poate emite nicio sancțiune, raportul ei poate crește presiunea asupra executivului UE pentru o mai mare transparentizare a mesajelor text și instant.
Avocatul poporului a spus că toate mesajele text și instant legate de muncă ar trebui să fie recunoscute ca documente UE, supuse astfel regulilor privind accesul publicului.
Mesaje șterse după ce von der Leyen și-a preluat funcția în CE
Comisia a spus întotdeauna că nu este necesar să recupereze mesajele text, precizând că „nu se păstrează documentele efemere de scurtă durată”.
Cu toate acestea, regulamentul UE din 2001 privind accesul public la documente definește un document ca fiind „orice conținut, indiferent de suportul său [inclusiv electronic] … referitor la o chestiune legată de politicile, activitățile și deciziile care se încadrează în instituții și sfera lor de responsabilitate”.
Potrivit raportului New York Times care a declanșat controversa, Bourla și Von der Leyen au făcut schimb de mesaje și apeluri timp de o lună, stabilind o relație personală care a ajutat la încheierea unui acord pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer.
Disputa amintește de criticile anterioare aduse lui Von der Leyen pentru mesajele șterse legate de perioada ei în calitate de ministru al Apărării al Germaniei. În decembrie 2019, după ce și-a preluat slujba în UE, a reieșit că datele de pe telefonul ei au fost șterse în totalitate, dispozitivul trecând prin procedura de hard reset, mult timp după ce o anchetă parlamentară germană le-a cerut drept probă, potrivit Der Spiegel.
Parlamentarii germani investigau dacă legăturile personale se aflau în spatele contractelor de consultanță profitabile acordate de ministerul german al apărării. Von der Leyen a negat că ar avea ceva de ascuns și ulterior a fost eliberată de responsabilitatea pentru gestionarea greșită a contractelor, scrie psnews.ro.