Marți, 10 decembrie, QS a publicat cea de-a treia ediție a QS World University Rankings: Sustainability. Clasamentul evaluează modul în care universitățile adoptă și implementează măsuri pentru a gestiona provocările actuale la nivel global. Utilizând o metodologie compusă din indicatori care măsoară capacitatea instituțiilor de a aborda cele mai mari probleme de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), QS Sustainability Rankings 2025 include 1744 de universități din întreaga lume, dintre care 556 din Europa și 10 din România.
În această nouă ediție a clasamentului, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) se situează în intervalul 1251-1300 la nivel mondial și pe poziția 7 la nivel național. Remarcăm faptul că, față de ediția precedentă, în clasament sunt ierarhizate aproximativ 300 de noi universități, între care și două din România. Creșterea numărului de universități cuprinse în QS World University Rankings: Sustainability confirmă faptul că există un interes crescut pentru abordarea performantă a problematicii privind sustenabilitatea. Această preocupare este direct conectată la eforturile statelor lumii de a urmări îndeplinirea celor 17 obiective de dezvoltare sustenabilă definite de ONU. Totodată, acest clasament certifică faptul că universitățile, prin activitatea de cercetare și predare, prin sistemul de guvernanță și prin angajamentul față de comunitate, au expertiza și resursele necesare pentru educarea studenților și pentru implementarea unui set de politici în conformitate cu principiile dezvoltării durabile, la nivelul comunității locale.
QS World University Rankings: Sustainability are la bază trei indicatori: impactul asupra mediului, impactul social și guvernanța. Cea mai bună clasare a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este la indicatorul „guvernanță”, fiind ierarhizată între primele 800 de universități la nivel mondial.
Având în vedere menținerea scorurilor în ceea ce privește majoritatea sub-indicatorilor, misiunea USV rămâne aceea de a intensifica adoptarea și implementarea de noi politici și strategii, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor globale fixate de ONU, iar noile schimburi de bune practici cu partenerii din alianțele universitare europene și naționale din care USV face parte contribuie substanțial la acest proces.