Comedoanele deschise sau „punctele negre” sunt o afecțiune dermatologică frecvent întâlnită în rândul adolescenților, dar care se poate manifesta și la persoanele mature care suferă de un dezechilibru hormonal. Acestea sunt ușor de identificat, apărând în zonele feței, coapselor, fesierilor și bărbiei sub forma unor pori blocați (închiși la culoare) din cauza unui surplus de sebum sau de celule de piele moarte. În lupta cu semnele îmbătrânirii și imperfecțiunile pielii, multe persoane apelează la diferite tratamente cosmetologice fără a se documenta despre uzul corect al acestora, ingrediente și factorii de risc. Astfel că, tratamentele naturiste au căpătat o popularitate binemeritată în ultimii ani, datorată ingredientelor curate și a efectelor blânde asupra sănătății tenului. Dacă te interesează acest subiect și vrei să înveți să ai mai multă grijă de pielea ta, atunci citește mai multe despre soluțiile pe care natura ni le pune la dispoziție!
Iată cum poți scăpa de petele negre prin intermediul unor metode naturiste:
- Aloe Vera
Frunzele suculente de Aloe Vera conțin un compus organic numit „aloină” (prezent în sucul gelificat al plantei). Extractul de Aloe Vera este utilizat cu succes atât în eliminarea punctelor negre, cât și a efectelor negative ale semnelor hiperpigmentare. Aplică pe tenul curat acest gel și lasă-l să acționeze peste noapte. Dimineața, clătește-ți fața și bucură-te de efectele revigorante ale Aloei Vera!
- Turmericul
Curcuma sau turmericul este un leac tradițional utilizat de-a lungul timpului pentru reducerea punctelor negre și petelor hiperpigmentare, dar și pentru obținerea unui ten mai luminos, curat și radiant! Cea mai bună metodă de folosire a curcumei în tratamentele cosmetice este sub formă de cremă. Amestecă pudra de turmeric cu puțin lapte sau miere și aplică o cantitate mică peste zonele cu puncte negre. Lasă acest amestec să acționeze timp de douăzeci de minute, după care clătește-ți fața cu apă din abundență. Din punct de vedere științific, curcuma poate fi considerată un agent activ care poate lupta împotriva petelor negre, deoarece aceasta reduce producția de melanină (un pigment responsabil de apariția petelor negre și hiperpigmentării).
- Roșiile
Tomatele sunt niște fructe de culoare rubinie aprinsă care conțin niveluri mari de vitamina C și antioxidanți (precum licopenul) care ajută la reducerea petelor hiperpigmentare și la menținerea unui ten sănătos, hidratat și mai tânăr. La nivel chimic, roșiile conțin niște compuși organici care ajută la „albirea” zonelor cu pete închise la culoare și a coșurilor negre. Cel mai simplu mod de a te bucura de aceste beneficii este prin prepararea unei măști hidratante. Începe prin a tăia o roșie, după care extrage pulpa și masează-o pe chipul tău până când pielea absoarbe tot lichidul (timp de 10-15 minute). De asemenea, poți adăuga și puțină zeamă de lămâie pentru a îmbunătăți calitatea măștii tale pe bază de roșie. După scurgerea sfertului de oră, clătește-ți chipul cu apă.
- Propolis
Propolisul este un ingredient cosmetic popular creat în mod natural de albinele muncitoare pentru construirea de noi stupi. Este obținut din rășina din lemnul copacilor, polen, ceară și salivă de albine. Propolisul mai este numit generic și „lipici de albine”. Deși originea lui poate fi considerată dezagreabilă, numeroasele sale beneficii compensează compușii de salivă și de ceară de albine! Astfel, propolisul poate fi utilizat cu succes în tratarea unor afecțiuni dermatologice precum psoriazis, eczeme, acnee, pete hiperpigmentare, inflamații, roșeață și răni de la nivelul epidermei. În plus, uzul regulat de propolis poate ajuta și la protejarea pielii de diferite infecții, precum cele cauzate de prezența unor fungi ca C. albicans, C. tropicalis sau C. parapsilosis. Numele de „propolis” se crede că ar fi fost propus de Aristotel. Conform legendei, marele filosof elen a inventat numele pentru ceara de albine ca un simbol al felului în care aceasta apăra stupii de intemperii și invadatori.
Așadar, pentru a-ți proteja tenul de atacurile bacteriene și de infecții, alege propolis de pe ApiLand! În acest sens, poți realiza acasă o mască din granule/ tinctură de propolis, miere și iaurt grecesc natural. În ceea ce privește cantitățile, va trebui să măsori o lingură și jumătate de iaurt grecesc, aceeași cantitate de miere crudă și 1-2 capsule de propolis (5-10 picături de tinctură de propolis). Combină aceste ingrediente până când vei obține o pastă de consistență semilichidă, după care aplică masca cu propolis pe față și las-o să acționeze timp de 20 de minute. La final, clătește-ți chipul cu apă din abundență.
- Apă de orez
Apa de orez este un alt truc potrivit pentru curățarea și hidratarea pielii! Această loțiune pe bază de orez fermentat ajută la reducerea ridurilor și petelor negre, la albirea tenului și la problemele cauzate de semnele îmbătrânirii. Din acest motiv, apa de orez este considerată în țările asiatice o adevărată tinctură a tinereții, aceasta conținând vitaminele B și C, potasiu, zinc, seleniu și mangan. Totodată, mineralele prezente în structura apei de orez împiedică efectele tirozinei (hormon responsabil de depigmentarea pielii) și ajută la menținerea unui echilibru al nivelului de melanină din organism. Pentru a obține apă de orez, începe prin a clăti o cantitate potrivită de orez în mai multe băi de apă rece, după care adaugă lichidul într-un borcan cu închidere ermetică și lasă-l să fermenteze în frigider timp de 2-3 zile. Dacă dorești, adaugă și puțin extract de rozmarin pentru a-i eleva efectele binefăcătoare!
În concluzie, îngrijirea tenului și a pielii nu a fost niciodată mai simplă ca astăzi! Datorită unor ingrediente naturale și ușor de găsit, dar și a unor tutoriale de pe internet, te poți bucura de un ten mai strălucitor, tânăr și revitalizat. Tu ce fel de mască cu ingrediente naturale ai încerca pentru a scăpa de puncte negre, cu roșie, Aloe Vera sau propolis?
Poză de Виталий de pe Pixabay.com