Zeci de milioane de lei, atrase de edilul Daniel Olariu pentru dezvoltarea localității, în 2023

Anul 2023 a însemnat mari provocări pentru administrațiile publice locale din județul Suceava și asta pentru că s-a dat startul multor proiecte cu finanțare guvernamentală și europeană, pentru care Primăriile au trebuit să asigure banii de cofinanțări.

Chiar și așa, satisfacția reușitei depășește orice greutate întâmpinată pe parcursul implementării acestor proiecte menite să crească calitatea vieții cetățenilor.

Dacă vorbim punctual, comuna suceveană Hănțești este una dintre localitățile fruntașe la dezvoltare, investițiile făcute aici, și nu puține, confirmând că pentru a reuși trebuie doar să vrei.

Proiectele ce poartă semnătura primarului Daniel Olariu se ridică la zeci de milioane de lei, fapt ce demonstrează că lucrurile merg în direcția bună.

Una dintre investițiile importante, implementate deja, vizează asfaltarea de drumuri, infrastructura rutieră fiind principala doleanță a cetățenilor.

„Prin Compania Națională de Investiții am reușit să asfaltăm 7 tronsoane de drum, ce însumează 3 kilometri. Deja a fost făcută recepția lucrărilor, iar oamenii se bucură de asfaltul care trece și pe la poarta lor”, a declarant primarul comunei Hănțești, Daniel Olariu.

Tot cu fonduri guvernamentale, de data aceasta atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, rețelele de apă și canalizare vor fi extinse, iar după finalizarea lucrărilor, aproximativ 80% din cetățeni vor beneficia de canalizare și aproximativ 90% de apă.

„Acum construim încă 10 kilometri de rețea de apă și 7 kilometri de canalizare. Rețelele vor străbate drumurile comunale, venind în completarea celor deja existente de-a lungul drumului județean care ne tranzitează comuna. Foarte important este faptul că punerea în funcțiune a sistemelor de apă și canalizare urmează să rezolve problema apei potabile, care, din cauza secetei, a scăzut în fântâni”, a adăugat Daniel Olariu.

Edilul a subliniat că valoarea acestui proiect se ridică la aproape 8,5 milioane de lei.

Un alt proiect important pentru comunitatea din Hănțești este cel privind modernizarea și eficientizarea iluminatului public din localitate, prin înlocuirea lămpilor existente cu unele mai performante. Concret, lămpile vechi se înlocuiesc cu unele tip led ce vor conduce la scăderea semnificativă a facturilor la energie electrică.

Această investiție, ce se ridică la aproximativ 900.000 de lei, este finanțată prin Agenția Fondului pentru Mediu.

De asemenea, parcul auto al comunei a fost mărit cu un tractor cu plug autopurtat, ce poate fi folosit atât la deszăpezit, cât și la nivelat terenul. Această investiție a fost finanțată prin GAL, Primăria asigurând o cofinanțare consistentă.

Trebuie precizat că parcul auto al Primăriei Hănțești deține numeroase vehicule care ajută la buna gospodărire a localității. Între acestea se numără o camionetă de 3,5 tone, un tractor, două remorci, o vidanjă, un buldoexcavator, un MIG pentru împrăștiat bălegar, o camionetă Ford, o Dacia Dokker, o Dacia Duster, un încărcător frontal și un utilaj care ajută la împrăștierea materialului antiderapant.

Gazul metan, tot mai aproape de Hănțești

 

Un pilon important al civilizației este reprezentat de un sistem funcțional de distribuție a gazului metan, element alternativ lemnului de foc, ce nu mai reprezintă o soluție de viitor pentru încălzirea gospodăriilor.

În acest sens, Primăria Hănțești, împreună cu Primăria Adâncata, derulează un amplu proiect de aducțiune a gazului metan în toate satele componente.

Trebuie precizat că proiectul „Dezvoltare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în teritoriul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pleșa” are o valoare de aproximativ 16 milioane de euro, fonduri guvernamentale atrase prin PNI „Anghel Saligny”.

 

Fondurile europene, o certitudine pentru dezvoltarea comunei

 

Cu bani europeni, atrași de Primăria Hănțești prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în localitate vor fi construire patru locuințe pentru specialiști în sănătate și educație, valoarea proiectului ridicându-se la peste 1,5 milioane de lei.

Este vorba despre patru apartamente al căror consum de energie este aproape egal cu zero, un aspect important în contextul instabilității prețurilor la energie.

Tot prin PNRR, clădirea ce găzduiește Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență va fi modernizată.

În altă ordine de idei, cetățenii comunei Hănțești vor avea la dispoziție un centru modern de colectare a deșeurilor de toate tipurile. Primarul Daniel Olariu a subliniat că valoarea acestui nou proiect se ridică la peste 3,8 milioane de lei plus TVA, bani europeni, atrași tot prin PNRR.

„Sperăm ca o dată cu această investiție oamenii să nu mai arunce deșeurile în locuri neadecvate, cum se mai întâmplă uneori. Este foarte important să avem o comună curată”, a subliniat edilul.

Acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.

Trebuie spus că acest centru va fi construit în proximitatea stației de epurare, pe o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați, din care 1.800 de metri pătrați vor fi destinați platformei betonate, iar restul vor fi destinați spațiului verde.

Un alt proiect la care se lucrează este cel privind digitalizarea comunei, ce va asigura o platformă de guvernare inteligentă a comunității, fondurile necesare implementării fiind atrase de edilul Daniel Olariu tot prin PNRR.

În ceea ce privește unitățile școlare din comună, primarul a mai accesat un proiect European, ce prevede dotarea școlilor din localitate cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente digitale.

Prin acest proiect se dorește aducerea unei contribuții semnificative la îmbunătățirea calității învățământului, care să ofere elevilor și profesorilor din Hănțești resursele și facilitățile necesare pentru un viitor de succes.

De altfel, tot anul acesta a mai fost finalizată o altă investiție importantă în școli, ce a presupus dotarea acestora cu tablete și echipamentele necesare desfășurării activității didactice on-line

 

Bugetul local, o altă componentă a dezvoltării

 

Anul 2023 poate fi denumit „anul cofinanțărilor”, ceea ce înseamnă că investițiile din bugetul local al Primăriei nu au mai fost atât de numeroase ca în anii anteriori, însă edilul Daniel Olariu a drămuit bine bugetul, astfel încât să poată finanța și câteva investiții.

Așa se face că au fost modernizați 600 de metri de drum, a fost înlocuită tâmplăria la vechiul sediu al Primăriei și la Dispensarul din comună, iar la Școala Gimnazială a fost înlocuită gresia cu granit.

„În fiecare an, din bugetul propriu se realizau lucruri importante, în 2023 nevoia mare de cofinanțare a dus la diminuarea sumelor alocate pentru proiectele care pot fi efectuate cu banii noștri”, a conchis primarul Daniel Olariu.

Edilul are în vedere și construirea unui centru de zi pentru persoanele vulnerabile.

Toate aceste investiții, dar și ritmul accelerat în care se implementează proiectele la Hănțești îl obligă pe primarul Daniel Olariu să mențină ștacheta sus și să continue să atragă fonduri nerambursabile și în viitor.