Ziua Holocaustului din România va fi marcată vineri, 7 octombrie 2022, de la ora 10:00, la Muzeul de Istorie, prin deschiderea expoziției foto-documentară cu titlul NU PUTEM UITA…
Expoziția își propune să creeze un moment comemorativ pentru cei care au căzut victime Holocaustului nazist, un pios omagiu celor care, începând cu anul 1941, au pierit în acţiunile de exterminare, pentru singura vină de a fi fost evrei.
La activitate vor participa prof. Sorin Golda, președintele Comunității Evreiești din Suceava, și elevi de la Colegiile „Mihai Eminescu” și „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Vor fi expuse copii după documente aflate în Arhivele Naţionale ale Serviciului Judeţean Suceava referitoare la evacuarea evreilor din comune şi internarea acestora în lagăre, ordine, circulare, tabele, cereri, rapoarte, certificate, corespondență referitoare la evacuarea evreilor din judeţul Suceava şi la integrarea lor în lagăre de concentrare, cereri pentru eliberarea din lagăre, tabele cu ostaticii evrei din lagăre ce urmează a fi eliberați și corespondență privind activitatea Comunității Evreiești sucevene.
Vor putea fi văzute imagini reprezentative din timpul Pogromului de la Iași, din 27-30 iunie 1941, considerat a fi preludiul uciderii în masă a evreilor din provinciile Basarabia şi Bucovina, unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu și secondat de autoritățile publice locale.
Semnificația zilei de 9 octombrie, denumită şi „Ziua Holocaustului”, este legată de începerea deportării evreilor de pe teritoriul României, în Transnistria, în anul 1941, ca urmare a planului Germaniei naziste şi a statelor aliate ei, de persecutare şi executare a evreilor.
Transnistria fusese aleasă ca o variantă a lagărelor de internare din Polonia, urmând să fie locul de concentrare şi izolare a evreilor din România. Timp de patru ani cât a durat guvernarea generalului Ion Antonescu, Transnistria a constituit un spectru al morții pentru populația evreiască. Cifrele oficiale converg spre 50.000 de evrei deportaţi care nu s-au mai întors acasă.
Un fenomen de dimensiunile şi tragismul Holocaustului, nu poate şi nu trebuie uitat.