Miercuri, 24 ianuarie, în Piaţa „Tricolorului” din municipiul Suceava au avut loc un ceremonial militar și un ceremonial religios, cu prilejul aniversării „Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”. În Piața „Tricolorului” din centrul Sucevei au fost prezenți reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, parlamentari, reprezentanți ai MAI, ai Armatei, precum și suceveni, printre care prefectul Alexandru Moldovan și subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, primarul Ion Lungu, dar și deputații Ioan Balan și Andi Grosaru. De asemenea, la eveniment au luat parte și Larisa Blanari, președinta OFSD Suceava, Vasile Rîmbu, candidatul PSD la Primăria Sucevei, precum și alți reprezentanți ai partidelor politice.
Și preotul Justinian Remus Cojocar, coordonatorul ATOS Suceava a fost prezent la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române. El a venit însoțit de mai mulți tineri îmbrăcați în straie populare.
Vicepreședinele CJ Suceava, Niculai Barbă, a făcut o scurtă trecere în revistă a importanței acestei zile, subliniind că „este foarte important să apărăm ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri, iar acest lucru poate fi făcut doar prin unitate”.
„Contextul în care trăim este asemănător cu cel din acea perioadă, iar unitatea noastră este deosebit de importantă. Astăzi, când vorbim de unire, este important să vorbim de unitate și despre mândria de a fi român. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a transmis vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.
La rândul său, edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut un scurt istoric al zilei de 24 ianuarie 1859, trecând în revistă evenimentele importante desfășurate cu prilejul Micii Uniri. De asemenea, Ion Lungu a sunbliniat importanța acestei zile, subliniind că, prin ceea ce a făcut domnitorul Alexandru Ioan Cuza în urmă cu 165 de eni, s-au pus bazele României Moderne.
Totodată, primarul a ținut să precizeze că, deși Suceava se afla sub ocupație habsburgică, Burdujeniul, care pe atunci era oraș, făcea parte din Regatul României și, prin urmare, s-a unit cu țara.
„Trebuie să respectăm istoria și să ne responsabilizeze viitorul. Astăzi noi suntem o țară suverană și independentă, parte a Uniunii Europene și sub umbrela NATO. Este foarte important să ne păstrăm aceste poziții. Vedem mai multe partide naționaliste care spun că trebuie să ieșim din UE, însă nu este adevărat. Dacă astăzi România arată într-un fel, comparativ cu majoritatea țărilor din vecinătatea noastră, se datorează faptului că suntem membri ai Uniunii Europene. Dacă astăzi municipiul Suceava arată într-un fel, oricât am fi de cârcotași, se datorează apartenenței noastre la Uniunea Europeană și fondurilor europene. Dar da, putem fi patrioți și în UE! Putem să ne apărăm identitatea națională și în Uniunea Europeană! Asta trebuie să facem!”, a transmis primarul Ion Lungu, care a adăugat că: „Suntem în vremuri tulburi. Vedem ce se întâmplă la granițele țării noastre. Este un an foarte greu, cu patru rânduri de alegeri”.
După discursurile oficialităților, reprezentanții autorităților locale, dar și cei ai instituțiilor publice, ai militarilor activi și în rezervă și ai formațiunilor politice au depus coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, cei prezenți pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor și-au dat mâna și au dansat Hora Unirii.