1 milion de bugetari primesc salarii mai mari în septembrie. Cât va câştiga în plus un angajat

Salariile bugetarilor au fost majorate de Guvern. Angajații din sectorul public vor încasa mai mulţi bani în luna septembrie, deoarece creşterea se va aplica retroactiv, de la data de 1 august 2022. Aproximativ un milion de bugetari vor primi în medie cu 150 de lei mai mult la salariu. Impactul bugetar e de 2,1 miliarde de lei, bani care deja sunt bugetați a spus ministrul Muncii după ședința de Guvern de vineri.

Guvernul a aprobat majorarea salariilor bugetarilor ce nu obțin încă veniturile prevăzute în grila pe 2022. Ministrul Muncii, Mariu Budăi, susține că este vorba de o creștere de aproximativ 150 de lei pe care o vor primi un milion de angajați. Nu sunt incluși angajații din sistemul medical, precum și alte categorii din ministere, care au ajuns deja la nivelul salarial prevăzut pentru 2022, a mai spus ministrul. „Impactul bugetar este undeva la 2,1 miliarde, dar intră în cheltuielile bugetare deja aprobate”, a completat Marius Budăi.

„Astăzi vom aproba creşterea salariilor în sistemul public. Este o creştere în concordanţă cu disponibilitatea bugetară şi, desigur, o creştere în conformitate cu discuţiile pe care le-am avut cu partenerii noştri sociali şi, desigur ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliţiei”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns, conform legii 153, în anul 2022.

„Prin această ordonanţă vom acorda majorările salariale personalului plătit din fondurile publice prin modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 130/2021. Practic, este vorba de acordarea unei pătrimi din diferenţa existentă în plată şi nivelul salarial care ar trebui să fie atins,  conform Legii 153 în anul 2022”, a explicat ministrul Muncii.

Budăi a mai declarat că Guvernul a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum.

Marius Budăi: Într-o perioadă grea ca acum, măsurile de austeritate sunt excluse

Budăi susține că într-o perioadă grea ca cea de acum, măsurile de austeritate sunt excluse și spune „nu vom pica în aceeași capcană ca în 2010”. Ministrul Muncii a fost întrebat vineri, la finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobată majorarea salariilor bugetarilor, dacă Executivul își permite acest lucru.

„Este vorba de o filosofie în a conduce când ești la guvernare. Într-o perioadă grea ca acum, măsurile de austeritate sunt excluse. Măsurile de austeritate au demonstrat în 2010 că sunt o cale cu totul și cu totul eronată. Nu au adus decât lucruri negative. Nu vom pica în aceeași capcană, Guvernul este aici și este obligat să găsească soluții”, a spus Marius Budăi, potrivit observatornews.ro.