100 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor vor fi realizate Suceava

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a participat, vineri, la Cluj, la întâlnirea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), asociație în cadrul căreia primarul sucevean deține funcția de prim-vicepre­ședin­te.

La întâlnire au participat în calitate de invitați ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, secretarul de stat de la același minister Ovidiu Câmpan, precum și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tancsoz Barna. Au fost  discutate probleme legate de componentele PNRR gestionate de ministerul Mediului, cum ar fi: Componenta nr. 1-Managementul apei; Componenta nr. 2-Păduri și protecția biodiversității și Componenta nr. 3-Managementul deșeurilor.

Conform primarului Ion Lungu, la întâlnire s-a discutat și despre Ordinul de ministru privind casarea mașinilor mai vechi de 15 ani, în care s-a propus modificarea contribuției la finanțare – 80 % Agenția fondului de Mediu, respectiv 2.400 lei și autoritățile locale 20%, respectiv 6.000 lei, fără a fi obligate primăriile să achite în primă fază toată suma, cum este prevăzut în proiectul de ordin de ministru.

„Un lucru foarte important a fost vizitarea expoziției de ecoinsule digitalizate. Primăria suceveană va depune la finanțare prin PNRR un proiect pentru realizarea a 100 de insule ecologice supraterane, formate din 5 containere staționare și două centre de colectare prin aport voluntar (CAV)”, a anunțat primarul Ion Lungu.

Acesta a discutat cu ministrul Marcel Boloș  și despre aprobarea Codului Fondurilor Europene, despre sesiunea de toamnă pentru depunerea proiectelor de eficiență energetică privind reabilitarea clădirilor rezidențiale și publice. 

„Un lucru pe care l-am ridicat și a necesitat multe discuții a fost legat de finanțarea realizării de parcări supraterane și subterane pe exercițiul financiar european pentru perioada 2021-2027. S-a concluzionat că pot fi promovate pe axa de Mobilitate urbană corelat cu Regenerarea urbană, 15 % din valoarea proiectelor pot fi folosite pentru parcări supraterane sau subterane”, a declarat primarul Sucevei.

„Au fost discuții foarte utile pentru finanțarea proiectelor pe fonduri europene (PNRR, POR, PODD). Am stabilit să stăm în contact, să ne întâlnim lunar cu reprezentanții acestor ministere, pentru realizarea ghidurilor solicitantului și clarificarea altor probleme care apar în implementarea proiectelor care se vor ivi la finanțare, în mod special pe fonduri europene”, a declarat la finalul întâlnirii primarul Ion Lungu.