3 pași simpli pe care trebuie să-i urmezi atunci când vrei să faci economii

De multe ori, cel mai greu lucru în efectuarea unei schimbări importante în ceea ce privește stilul nostru de viață este chiar primul pas. Însă, odată ce începi, vei dezvolta o strategie simplă, iar când vei observa primele rezultate, vei ști că ai luat decizia corectă. 

Instabilitatea economică resimțită în ultimii ani ne face pe toți să ne analizăm serios obiceiurile zilnice. Cum partea financiară joacă un rol important în viața noastră, perioadele marcate de creșteri accelerate și constante ale prețurilor este firesc să ne afecteze. Din fericire, mai ales în zilele noastre, există suficiente modalități de a-ți restrânge cheltuielile. Iată câteva idei din care te poți inspira:

  1. Înregistrează-ți cheltuielile

Primul pas pentru a începe să economisești este să știi exact care sunt cheltuielile tale lunare. Urmărește-ți toate cheltuielile, de la cafeaua cumpărată ocazional de la automat, la coșurile de cumpărături săptămânale și până la facturile recurente.

Deschide un fișier Excel în care să treci absolut toate sumele cheltuite într-o lună, cu detaliile aferente și împarte-le pe categorii. Începe cu cele repetitive, precum facturile de utilități, ratele bancare, costul chiriei și termină cu acele cheltuieli mici, ocazionale. Dacă vrei, poți căuta online aplicații create special pentru urmărirea și gestionarea eficientă a cheltuielilor. 

  1. Găsește cele mai bune modalități de a reduce cheltuielile

Dacă în anumite privințe este ceva mai dificil să micșorezi costurile, în altele lucrurile sunt cât se poate de simple. Iată câteva idei:

  • Mașina este, pentru mulți dintre noi, foarte importantă. Îngrijirea ei necesită timp și bani. Dacă nu deții un autoturism nou, cu siguranță este necesar din când în când să investești în întreținere și reparații. Ei bine, pentru accesorii precum antifonul auto poți apela cu încredere la site-urile cu anunțuri. Fie poți găsi variante second hand în stare bună, la un preț accesibil, fie chiar produse noi, totul depinzând de bugetul pe care dorești să-l aloci. Poți, de asemenea, să dai o fugă și până la un centru de dezmembrari auto din Resita ori să-i apelezi telefonic, pentru a afla dacă au articolul pe care îl cauți. 
  • Dacă ai lua legătura cu fiecare furnizor cu care ai contract pentru gaze, electricitate etc., s-ar putea să ai plăcuta surpriză de a descoperi că poți beneficia de oferte speciale care vor aduce reduceri semnificative în abonamentele tale.
  • Coșul zilnic de alimente este un element cheie în bugetul nostru. Dat fiind faptul că cele mai multe produse au suferit deja majorări succesive de preț, orice reducere pe care o poți face este binevenită. Astfel, îți recomandăm să fii mereu cu ochii pe aplicații, pentru a descoperi cataloagele viitoare ale magazinelor. Cu o bună planificare, poți cumpăra produsele preferate la un preț mai mic. O altă variantă este să te îndrepți către magazinele care vând produse en-gross unde, deși în primă fază vei cheltui ceva mai mult, vei descoperi că prețul per bucată poate fi semnificativ mai mic. Dacă obișnuiești să cumperi produse de la firme scumpe, poți face economii căutând alternative mai convenabile. Nu trebuie să faci acest lucru constant, ci este suficient să le alternezi ocazional. 
  1. Monitorizează-ți economiile

A face eforturi constante ca să-ți reduci cheltuielile poate fi, la un moment dat, destul de obositor și chiar frustrant. O bună modalitate de a te încuraja este să vezi cu ochii tăi cum suma lunară economisită crește. Astfel, îți recomandăm să-ți deschizi un cont de economii la bancă, pentru a putea vira lunar sumele provenite în urma luării deciziilor potrivite. Accesul non-stop la cont, te va încuraja să-ți respecți angajamentul luat.  

Odată ce faci primul pas și iei decizia de a economisi bani, vei reuși să-ți întărești încrederea în tine. Păstrează-ți mereu mintea deschisă pentru a descoperi noi oportunități și vei observa că o bună organizare îți va fi de folos și în alte aspecte ale vieții. 

 

Sursa foto: Shutterstock