Îngrijirea câinelui pe timpul verii: cum îi asiguri bunăstarea

În sezonul cald, trebuie să acorzi atenție și câinelui tău. Îți prezentăm mai jos care sunt detaliile și bunele practici de care să ții cont pentru bunăstarea animalului tău de companie. 

Câinii pot face insolație

Așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor, câinii nu trebuie plimbați în perioadele toride ale zilelor de vară. Prin urmare, pe cât posibil, evită să te plimbi cu câinele la mijlocul unei zile caniculare. Lasă plimbările pentru dimineață sau seara. Totodată, există și o regulă universal-valabilă, și anume să nu plimbi câinele pe suprafețe fierbinți, deoarece pot apărea leziuni la nivelul pernuțelor. 

Urechile și nasul sunt printre cele mai expuse părți, fiind considerate zone sensibile. În plus, câinii cu blănița deschisă sunt mai vulnerabili la insolație. De exemplu, mopsii si buldogii sunt rase de câini expuse la insolație. 

Înainte de a ieși afară, se recomandă aplicarea unei creme solare speciale pentru animalele de companie. De asemenea, serviciile medicale veterinare de la farmacie te pot ajuta eficient în cazul în care câinele tău a făcut insolație. 

Răcorește câinele

Câinii sunt animale care nu transpiră, eliminând căldura prin respirație sau prin lăbuțe. 

Printre semnele evidente că animalul de companie este supraîncălzit și nu se simte bine, se numără balele excesive, letargia și starea de vomă. Va trebui, așadar, să îi găsești locuri răcoroase. 

Dacă stai în apartament, folosește aerul condiționat, lasă-l să stea pe o podea răcoroasă din gresie sau cumpără un covoraș de răcire pentru câinele tău. În situația în care stai la casă și îl ții afară, asigură-i, în primul rând, umbră și apă. Mai mult, îl poți răcori printr-o baie. O poți face cu furtunul de apă sau achiziționând o piscină pentru câine. 

Pentru ca semnele de supraîncălzire să nu fie suprapuse cu alte tipuri negative de comportament, precum agitația și încercare de părăsire a locuinței, care să îi agraveze și mai mult starea de spirit, îți sugerăm sterilizarea cainilor

Tunsul blănii nu este o soluție

Blana protejează câinele de căldură. Astfel, tunsul blănii, deși pare o soluție, de fapt, este o contraindicație. Totuși, un câine care are o blană lungă, ce îi atârnă până la picioare, poate fi tuns corespunzător la un frizer de animale de companie.

Medicii veterinari recomandă să periezi mai des blana câinelui pe timpul verii, fiind o modalitate de îndepărtare a blănii care năpârlește. Totodată, chiar dacă nu e sfat de răcorire, ai grijă de blana patrupedului tău și folosește tratamente pentru evitarea căpușelor și acarienilor. Căldura creează condiții perfecte pentru acești paraziți nedoriți. 

Adaptează-te la anotimpul călduros

În cele din urmă, adaptarea la anotimp este extrem de importantă. Prin urmare, mai ține cont și de următoarele aspecte:

  • pune mai multe boluri de apă în locuință sau în mediul exterior, și încurajează-l să bea cât mai multă apă. De asemenea, îi poți pune în bol cuburi cu gheață;
  • hrană umedă este mai indicată în timpul verii, de aceea încearcă să-ți înveți câinele și cu acest tip de hrană. Dacă consumă doar hrană uscată, va avea nevoie de mai multă hidratare; 
  • în timpul verii, energia câinelui trebuie controlată. Așadar, dacă îi place să alerge mult, încearcă să îl ademenești cu alte activități la umbră, folosindu-te de câteva jucării atractive pentru acesta;
  • dacă iei câinele cu tine în mașină și oprești, chiar și pentru câteva minute, nu lasă câinele în interior. Deschiderea geamurilor nu mai este o soluție, iar lăsarea mașinii cu AC pornit este o măsură neindicată în ceea ce privește siguranța. De asemenea, dacă obișnuiți să călătoriți cu el în mașină, utilizați parasolare pe geamurile laterale din spate.

Cu toate măsurile de mai sus, prietenul tău patruped se va putea bucura de sezonul cald! În caz de nevoie, nu evita să apelezi și să ceri sfaturi suplimentare de la medicul veterinar. 

 

Sursa foto: Shutterstock