3 probleme majore de sănătate ale copilului mai mic de doi ani

Sănătatea copilului mic este cea mai intensă dorință a părinților și este firesc ca aceștia să facă totul pentru binele micuțului lor. 

Tocmai în folosul copilul este util ca părinții să poate identifica cât mai timpuriu semnele unor afecțiuni grave, care pot să apară înainte de vârsta de doi ani, atunci când acesta nu le poate defini și nici nu poate spune ce simte sau îi provoacă suferință și disconfort. 

Rahitismului infantil  

Suferință a sistemului osos și muscular, rahitismului infantil este ușor de sesizat de părinții avizați. Primele semne ale rahitismului sunt vizibile la unii sugari încă de la vârsta de trei luni. Osatura craniului este mai moale la nivel parieto-occipital, pentru că aceasta este zona cea mai solicitată prin natura poziției culcat, în care copilul mic petrece cel mai mult timp. 

Un alt semn este așa numitul torace rahitic, cu stern modificat, proeminent sau înfundat, clavicule deformate și formațiuni osoase cu aspect de noduli, care pot fi percepuți la palpare ușoară, în zona dintre coaste și stern. 

La copilul care merge, deformarea femurului și curbura în exterior a picioarelor este un alt semn vizibil. 

Rahitismul infantil poate fi vindecat, fără urmări, prin administrarea de vitamine, cea mai importantă fiind suplimentarea, deseori în scop preventiv, cu doze zilnice așa cum sunt prescrise de medic, de vitamina D3

Aportul de vitamină D este necesar zilnic copiilor până la un an și în perioada sezonului rece până la doi ani, dacă medicul pediatru nu are alte indicații specifice. 

Tulburările din spectru autist

Dizabilitate complexă, toate manifestările incluse în categoria celor din spectrul autist (TSA) afectează abilități de bază: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. Este bine de știut că nu există trăsături fizice specifice în autism, diferențele fiind la nivelul modului în care copilul relaționează cu ceea ce este în jur. 

Un copil care evită contactul fizic, cu gesturi repetitive, care nu stabilește și nu susține contactul vizual, trebuie investigat, îndată ce semnele acestea sunt identificate. 

Tulburările de autism nu se vindecă, dar dacă terapia specifică începe cât mai devreme (ideal la un an, un an și jumătate), recuperarea este posibilă, iar simptomele sunt reduse semnificativ. 

Cauzele autismului nu se cunosc, dar este cert faptul că incidența este în creștere. Printre cauzele probabile sunt unele medicamente luate de mamă în timpul sarcinii, unii factori genetici, sexul (băieții au un risc de patru ori mai mare decât fetele să aibă o formă de TSA) și, foarte probabil, condițiile de mediu și poluarea. 

Boli genetice

Una dintre cele mai frecvente boli genetice ale cărei simptome se manifestă din primele luni de viață este fibroza chistică. Simptomele variază, în funcție de severitatea bolii, respectiv de mutațiile apărute. 

Astfel, este posibil ca unii copii cu fibroză chistică să nu prezinte simptome decât în adolescență sau chiar mai târziu, la vârsta adultă. Dar sunt și situații când simptomele sunt prezente de la naștere. Cele mai frecvente semne apar înainte de vârsta de doi ani și interesează aparatul respirator și tubul digestiv. 

Cele mai frecvente simptome sunt: tuse persistentă cu secreții groase, infecții respiratorii recurente, senzația de nas înfundat, scaune mirositoare și grele (ca urmare a incapacității intestinului de a digera grăsimile) creștere lentă în greutate, constipație severă. 

Tratamentul nu vindecă boala, dar poate oferi un echilibru general, care permite o dezvoltare aproape de normală și suprimă severitatea simptomelor. 

Una dintre căile care pot contribui la menținerea unei bune sănătății, oferind o dezvoltare armonioasă copilului, o reprezintă efectuarea controalelor regulate în timpul sarcinii și respectarea calendarului vizitelor la medic în primii ani de viață ai copilului. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com