6 lucruri pe care trebuie să le știi despre chirurgia estetică

Chirurgia estetică este importantă, deoarece expresiile faciale facilitează comunicarea și interacțiunea socială. Aspectul fiecăruia dintre noi este important pentru modul în care suntem percepuți de către cei din jur. Efectele îmbătrânirii, deteriorările apărute consecutiv expunerii la soare și consecințele traumatismelor faciale pot fi corectate prin proceduri de chirurgie estetică efectuate de medici cu experiență. 

  1. Care sunt indicațiile intervențiilor chirurgicale estetice?

Chirurgia estetică facială și otorinolaringologia sunt specialități înrudite, intervențiile chirurgicale din această sferă fiind împărțite în două categorii: cosmetice și de reconstrucție. 

Chirurgia estetică reconstructivă li se adresează pacienților care au probleme congenitale sau dobândite care afectează funcțiile normale ale organismului. De exemplu, când vine vorba despre rinoplastie si pretul acesteia, intervenția poate fi inclusiv decontată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dacă deviația de sept din cauza căreia este recomandată afectează funcția respiratorie a pacientului. Accidentele, traumatismele, arsurile pot fi corectate cu ajutorul acestui tip de intervenție chirurgicală. De asemenea, chirurgia estetică reconstructivă poate fi folosită pentru tratarea unor boli de tipul cancerului de piele. 

Chirurgia estetică în scop cosmetic urmărește armonizarea trăsăturilor faciale. În această categorie intră intervenții ca blefaroplastie inferioara sau superioară, implanturi la nivelul pomeților sau al bărbiei și așa mai departe. 

  1. Ce tipuri de tratamente există?

Efectele chirurgiei estetice pot fi completate și întreținute cu ajutorul unor proceduri și tehnici de tipul peelingurilor chimice, tratamentelor cu laser, microdermabraziunii sau injectării de diverse substanțe – toxina botulinică fiind, probabil, cea mai cunoscută dintre ele. 

  1. Ce presupune pregătirea pentru chirurgia estetică facială?

Majoritatea pacienților se simt mai liniștiți în momentul în care știu la ce să se aștepte atunci când vine vorba despre o intervenție medicală.

În timpul consultației vei discuta în detaliu cu medicul despre riscurile generale ale unei intervenții chirurgicale: greață, amorțeli, pierderea temporară a sensibilității sau durerea postoperatorie, sângerare, tromboză, infecții sau reacții adverse la anestezie.

Pentru rezultate optime, medicul le va recomanda fumătorilor să renunțe la fumat cu aproximativ două săptămâni înainte de operație. 

  1. Care este durata spitalizării în cazul chirurgiei estetice?

Majoritatea intervențiilor chirurgicale din sfera estetică presupun o spitalizare redusă. Unele proceduri pot fi efectuate cu internare de zi, iar altele presupun o ședere de una, două nopți în spital. Medicul va discuta despre perioada de recuperare și ce presupune aceasta încă înainte de intervenție, pentru a te putea pregăti corespunzător. 

  1. Ce întrebări ar trebui să îi adresezi medicului?

Mai ales în cazul unei intervenții elective, cum sunt multe dintre cele pe care le presupune chirurgia estetică, e normal ca pacientul să aibă mai multe emoții și mai multe întrebări care au nevoie de răspuns. E bine să te informezi din timp despre:

  • Eventuale alternative în ceea ce privește problema ta;
  • Care este frecvența cu care se efectuează intervenția chirurgicală respectivă în clinica pe care intenționezi să o alegi;
  • Ce pregătiri sunt necesare înainte de intervenție;
  • Cât va dura intervenția;
  • Ce medicamente sau suplimente trebuie evitate înainte de intervenție;
  • Cât durează recuperarea;
  • În cât timp se vindecă cicatricele suficient de bine încât să îți poți relua activitatea normală. 
  1. Care este efectul psihologic al intervențiilor de chirurgie estetică facială?

Este foarte important ca pacientul să aibă așteptări realiste în legătură cu rezultatul imediat, pe termen mediu și lung al intervenției dorite. În acest caz, chirurgia estetică poate crește respectul de sine și încrederea în propria persoană.

Deși intervenția propriu-zisă se asociază adesea cu o stare de anxietate, încrederea în echipa medicală și comunicarea deschisă cu specialiștii pot ajuta pacienții să depășească acest obstacol. Ulterior intervenției de chirurgie estetică, studiile demonstrează o reducere a ratei depresiei și un nivel superior de fericire. 

Decizia unei intervenții chirurgicale estetice, în special a celei efectuate în scop cosmetic, poate fi dificil de luat și necesită, cu siguranță, o bună documentare anterioară. Rezultatele, însă, te pot face mai fericit. 

 

Sursa foto: Shutterstock