Ce ar trebui să știi despre întreținerea mașinilor de lux

Ceea ce face ca mașinile de lux să fie atât de apreciate este faptul că plăcerea de a le conduce nu se diminuează cu timpul. Proprietarii de mașini de lux știu că, odată ce s-au așezat la volanul unei astfel de mașini, vor dori să se bucure de experiența premium cât mai mult timp. Vor dori să evite reparațiile costisitoare și să mențină impecabil aspectul mașinii.

În ciuda faptului că i se aplică multe dintre regulile de întreținere precum oricărui alt vehicul, o mașină de lux poate necesita vizite mai dese la service pentru a menține componentele în stare bună de funcționare.

Urmând aceste sfaturi simple, poți menține mașina ta de lux în condiții optime mulți ani după achiziție.

Întreținerea mașinii

La fel ca în cazul tuturor mașinilor, înlocuirea filtrelor și schimbarea uleiului reprezintă etape ale întreținerii de bază.

Cu toate acestea, în cazul mașinilor de lux, există și alte caracteristici care trebuie verificate periodic pentru a menține funcționarea optimă a motorului și pentru a evita orice probleme care pot apărea. Acest lucru va crește, de asemenea, valoarea de revânzare a mașinii. 

Este important să urmezi recomandările producătorului, deoarece acestea sunt concepute pentru ca mașina să funcționeze fără probleme. Dacă nu ai un manual al utilizatorului, verifică la reprezentanță sau caută online programul de întreținere a mașinii.

Chiar și cele mai elementare servicii sunt concepute pentru ca mașina să funcționeze la capacitate maximă și orice revizie peste care sari poate duce la deteriorarea timpurie a unor piese. 

Nu uita că întreținerea periodică poate reduce costul total de întreținere a mașinii. Verifică periodic nivelul uleiului și filtrele atunci când este necesar. Dacă indicatorul de ulei arată mai puțin de jumătate din capacitatea maximă, trebuie să fie completat pentru a ajuta la susținerea performanțelor vehiculului. 

Vehiculele de lux electrice nu vor avea nevoie de unele dintre serviciile de întreținere necesare vehiculelor pe combustibil, cum ar fi schimburile de ulei sau înlocuirea bujiilor. Însă senzorii, sistemul de frânare sau anvelopele necesită revizii periodice pentru a te asigura că funcționează corespunzător. În plus, în cazul unei mașini de lux electrice, precum mercedes eqs, este important să acorzi o importanță deosebită bateriei. Aceasta este cea mai scumpă piesă de schimb a mașinilor electrice, de aceea vei dori să respecți recomandările producătorului privind prelungirea duratei de viață a bateriei.

De asemenea, lichidul de transmisie trebuie utilizat conform tipului și vâscozității recomandate, sistemul de răcire trebuie să fie curățat, iar lichidul de răcire schimbat o dată pe an pentru a preveni coroziunea și depunerile care se formează în interior. 

Tipul lichidului de frână folosit, precum și momentul în care este schimbat sunt foarte importante. Este necesar să folosești produse de calitate recomandate de producător și să le folosești la timp.

Protejarea suprafețelor

Încearcă să parchezi mașina la umbră, să folosești protecție pentru geamuri și să aplici un produs cu protecție UV la interior pentru a preveni uscarea părților din plastic și vinil. Vopseaua, plasticul, pielea și țesătura trebuie să fie protejate de efectele soarelui. 

Este important ca mașina să fie spălată atât la interior, cât și la exterior și, dacă este posibil, în mod profesionist, la fiecare câteva săptămâni pentru a elimina praful, resturile și alte depuneri care ar putea deteriora vopseaua, mai ales în timpul iernii.

Dacă tocmai ai achiziționat un mercedes glk cu interior din piele, este important să știi că scaunele din piele și volanele acoperite cu piele trebuie curățate cu produse adecvate. Pentru curățarea bordului, se poate folosi un spray de curățare și o lavetă. Dar dacă mașina are suprafețe din lemn sau ornamente, este recomandat să folosești un polish special și o lavetă din microfibră pentru a le menține strălucitoare. Curățarea ocazională a elementelor de design pot ajuta și mai mult la menținerea mașinii în stare excelentă. 

Verifică ocazional ștergătoarele de parbriz și înlocuiește-le dacă este necesar. Lamelele ștergătoarelor se pot întări cu timpul și ar putea să zgârie parbrizul sau să scoată sunete nepăcute. 

Stilul de condus

În timpul mersului, este recomandat să eviți frânarea bruscă, deoarece aceasta uzează mai repede plăcuțele de frână și rotoarele. Este important să încetinești atunci când treci peste denivelări pentru a proteja sistemul de suspensie. 

Este important să conduci întotdeauna cu anvelopele umflate corespunzător și, de asemenea, să le rotești poziția în mod regulat pentru a preveni uzura rapidă și neuniformă a benzii de rulare. 

Presiunea este un alt factor de care trebuie să ții cont. Ori de câte ori alimentezi cu combustibil, poți face și o verificare rapidă a presiunii din anvelope.

Amintește-ți că înlocuirea consumabilelor la timp va menține mașina în stare excelentă de funcționare în timp ce curățarea și protejarea finisajelor vehiculului, atât la interior, cât și la exterior, îi va menține aspectul impecabil.

Așadar, va trebui să te familiarizezi cu programul de întreținere a vehiculului pentru a te asigura că este îngrijit corespunzător. În acest fel, te vei bucura mai mult de confortul pe care ți-l oferă mașina ta de lux.

 

Sursă foto:shutterstock.com