Cinci strategii pentru a deveni un manager mai eficient

A fi un manager eficient poate fi o provocare, mai ales atunci când gestionezi o echipă mai mare. Este nevoie să știi cum să ajuţi oamenii să lucreze mai bine împreună, cum să foloseşti eficient resursele pe care le ai la îndemână pentru a atinge obiectivele stabilite, dar şi să iei decizii, uneori chiar în situaţii de criză.

Totuşi, în calitate de manager, succesul tău depinde atât de eforturile tale personale, cât și cele ale celorlalți membri ai echipei. Dacă vrei să obţii de la ei cele mai bune rezultate şi, în acelaşi timp, să-ţi duci cariera la nivelul următor și să-ți atingi potențialul profesional, iată cinci strategii care te vor ajuta să devii mai încrezător și mai eficient în rolul tău de manager.

  1. Interesează-te de satisfacţia echipei

Aşa cum spuneam anterior, succesul tău depinde şi de echipa cu care lucrezi, aşa că este important să-ţi cunoşti colegii şi să înţelegi cum poţi pune în valoare abilităţile lor profesionale pentru a atinge obiectivele companiei. De asemenea, este esenţial să cunoşti gradul de satisfacție şi de implicare a membrilor echipei, ca să înţelegi mai bine cum îi poţi motiva. 

În acest sens ai la îndemână instrumente precum Happiness Index, care te va ajute să găseşti formula fericirii echipei tale. De asemenea, poţi folosi My Benefits online, care te poate ajuta să gestionezi mai eficient beneficiile de care se bucură angajaţii, astfel încât să ai o vizibilitate mai bună asupra felului în care fiecare coleg este răsplătit pentru implicarea sa.

  1. Stabileşte obiective clare

Unul dintre atributele cele mai apreciate ale unui manager eficient este stabilirea de obiective clare pentru echipa ta. Pe lângă faptul că îi ajută pe angajaţi să înţeleagă mai bine ce au de făcut, poate fi un stimul în ceea ce priveşte eficienţa echipei. 

Ca fiecare etapă să fie parcursă fără dificultăţi, este important ca obiectivele să fie bine definite și legate de un set de acţiuni, astfel încât angajații să aibă o viziune de ansamblu asupra modului în care contribuțiile lor individuale sunt legate de rezultate organizaționale mai mari.

De asemenea, pentru manager este important să monitorizeze progresul făcut în atingerea obiectivelor fixate, dar fără a lăsa impresia membrilor echipei că sunt supravegheaţi sau că te îndoiești de abilitatea lor de a-și îndeplini sarcinile. 

  1. Îmbunătăţeşte-ţi abilităţile de comunicare

O comunicare clară şi eficientă este o parte fundamentală a setului tău de abilități de management. Aşadar, este foarte important să fii deschis în comunicarea cu echipa ta, să livrezi mesaje clare şi, pe cât posibil, concise. 

Concentrează-te întotdeauna pe cele mai importante mesaje pe care trebuie să le transmiți şi asigură-ţi subalternii că eşti disponibil pentru întrebări suplimentare. Oamenii au stiluri diferite de procesare a informațiilor, aşa că este posibil ca unii dintre membri echipei tale să aibă nevoie de lămuriri suplimentare. 

De asemenea, nu uita că managerii de top primesc feedback nu numai de la superior, ci şi de la cei care se află în subordinea lor. Cererea de feedback te ajuta să eviţi să te izolezi de echipă, te va ajuta să anticipezi eventuale probleme sau să le soluţionezi înainte ca acestea să devină critice. În plus, o comunicare onestă, dar respectuoasă, deschide calea spre noi idei inovatoare, în beneficiul tuturor. 

  1. Învaţă să delegi anumite sarcini

Un semn distinctiv al unui manager neexperimentat este tocmai reticența  sa de a delega sarcini importante. Este important să-ţi reaminteşti că nu vei putea puteți obține rezultate optime dacă micro-gestionezi fiecare detalii sau dacă vrei să menții controlul asupra fiecărui aspect al muncii de zi cu zi. 

Dacă vrei să fii considerat un manager eficient, trebuie să-ţi pregătești bine echipa pentru fiecare proiect și apoi să-l laşi pe fiecare dintre membrii săi să-şi facă treaba. Tu vei fi mai relaxat, colegii tăi vor şti că ai încredere în ei și vei obține rezultate mai bune în final.

  1. Apreciază munca echipei

Implicarea, productivitatea și reținerea angajaților valoroşi depind, într-o mare măsură de capacitatea conducerii companiei de a-i face să se simtă apreciaţi. Mulţi angajați care ocupă roluri cheie în echipele departamentelor în care lucrează nu simt că sunt recunoscuți public pentru realizările lor şi asta îi poate face să se simtă demotivaţi. 

Aşadar, asigură-te că le transmiţi întotdeauna subalternilor aprecierea ta sinceră pentru eforturile depuse. Chiar dacă nu poţi obţine pentru ei beneficii economice sau de alt tip, este important să îţi exprimi aprecierea sinceră pentru contribuţia lor. În definitiv, succesul tpu depinde şi de asta. 

Aşadar, abilităţile de management se învaţă şi se rafinează de-a lungul carierei. Ţine cont de strategiile enunţate anterior pentru a-ţi atinge obiectivele, dar şi pentru a cultiva o atmosferă pozitivă la locul de muncă.

 Sursă foto: Pexels.com