Flutur, la Cernăuți: „În ultimii doi ani, prin PTF Siret au trecut peste 5 milioane de persoane și peste 1,5 milioane de autovehicule, din care peste 500.000 de TIR-uri”

Vineri, 19 aprilie, la Cernăuți, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, participă la un forum internațional privind căile de comunicare către România (punctele de frontieră, drumurile de acces către frontieră, căile ferate). La întâlnire participă conducători ai Ministerelor Transporturilor din România și Ucraina, precum și șefii vămilor din cele două țări, guvernatorul regiunii Cernăuți, reprezentanți ai Comisiei Europene de la Comisariatul pentru Transporturi și Infrastructură și mai mulți posibili finanțatori ai acestor proiecte.
Președintele Flutur a arătat că punctul vamal Siret a fost cel mai aglomerat în ultimii 2 ani. Acesta a fost traversat de peste 5 milioane de persoane și peste 1,5 milioane de autovehicule, din care peste 500.000 de TIR-uri. Gheorghe Flutur a informat participanții la forum că autostrada A7, București -Suceava, a fost aprobată și că în circa 2 luni va fi aprobat și tronsonul Suceava – Siret.
În acest context, președintele Flutur a solicitat Comisiei Europene să aibă ca prioritate finanțarea autostrăzii Porubne – Cernăuți – Ternopil – Lvov – granița Poloniei, pentru refacerea vechii rute comerciale sau a unei rute „Via Carpathia”, care ar consolida și flancul estic al NATO și ar muta centrul de greutate al axei de transport Nord-Sud, suprapus cu zona Suceava – Cernăuți.
Flutur a făcut referire și la strategia celor 3 mări (Marea Egee, Marea Neagră și Marea Baltică), susținând că orașul Suceava se află la jumătatea distanței dintre Alexandroupolis (Grecia) și Gdańsk (Polonia) – circa 1.100 km până la fiecare. Președintele Flutur a mai solicitat construirea de parcări pentru TIR-uri, atât în România, cât și în Ucraina, pentru evitarea aglomerării traficului, și a abordat o problemă legată de construirea unui sector de cale ferată de la Vadu Siret la Cernăuți, cu ecartament european.