Anii trec, investițiile primarului Neculai Perju rămân

Comuna suceveană Rădășeni își continuă drumul spre modernizare și dezvoltare, iar anul 2024, deși unul plin de provocări, este anul în care se culeg roadele muncii echipei primarului Neculai Perju.

Astfel că, după multe ore de muncă, drumuri la București, la Piatra Neamț sau la Iași și după zeci de calcule, nevoile oamenilor sunt acoperite rând pe rând, iar o comună în care investițiile nu existau nici pe hârtie, astăzi este una dezvoltată și atractivă pentru tot mai mulți cetățeni.

„Astăzi, dacă privim <peste umărul timpului> la ceea ce s-a realizat de atunci, dacă facem o plimbare pe străzile comunei sau dacă, pur și simplu, urmărim filmările cu satele noastre, făcute cu drona, vedem că lucrurile merg în direcția bună, că fața comunei s-a schimbat. Tinerii care sunt plecați la muncă în străinătate și care nu văd zi de zi aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu vor confirma că schimbările sunt majore, de la an la an.

Desigur, sunt și din cei care nu vor să vadă sau care vor totul pe repede înainte. Ei nu vor ca lucrările să înceapă din centru, ci de la periferie. Și nu sunt mulțumiți cu nimic din ceea ce nu trece pe la poartă pe la ei. Uită că și copiii sau nepoții lor, mergând la școală, beneficiază de ceea ce se construiește în centru. De s-ar putea, ne-ar imputa și faptul că nu le facem șanțurile din dreptul lor. Alții visează la beneficii nemeritate, făcând solicitări în marginea legii, imposibil de soluționat de către personalul primăriei. Dar nu lor mă adresez prin această dare de seamă. Deși ar fi îmbucurător dacă ar încerca să înțeleagă că bugetul comunei nu e sac fără fund”, a transmis primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju.

De altfel, trebuie să știți că localitatea Rădășeni este un exemplu concret că se poate, chiar și cu un buget mic. Această comună nu mai seamănă deloc cu cea de acum câțiva ani, iar acest lucru i se datorează edilului Neculai Perju, cel care a înțeles că fondurile nerambursabile sunt soluția viabilă pentru dezvoltare. Așa se face că, după ce a modernizat complet unitățile școlare, a pus la punct sistemul de sănătate, a creat o infrastructură culturală și a adus apa și canalul pe o parte din străzile comunei, primarul Neculai Perju continuă să investească în toate domeniile importante pentru comunitate.

„Dacă am ajuns la capitolul buget, țin să subliniez că din veniturile proprii ale comunei, adică din taxele și din impozitele plătite de dvs., abia dacă se pot plăti serviciile de salubritate, iluminatul public și partea de datorie pe care au lăsat-o județului cei care au născocit proiectul «Utilități și mediu» (din care comuna noastră nu s-a ales cu nimic, iar alții – cu niște rețele ruginite sau sparte). Ca să nu mai punem la socoteală salariile și cheltuielile materiale necesare bunei funcționări a unei primării de la care, pe bună dreptate, aveți pretenții.

 Cu toate acestea, alături de consilierii locali pe care-i știți și pe care îi regăsiți, într-o componență ușor întinerită, pe lista de candidați a organizației politice locale care mă susține, prin activitatea dedicată a angajaților primăriei și cu aportul unor colaboratori deosebiți, dar – nu în ultimul rând – cu sprijinul conducerii Consiliului Județean Suceava și a dlui președinte Gheorghe Flutur, personal, la care am avut mereu ușile deschise și în acest mandat (din octombrie 2020 încoace) am reușit să finalizăm proiectele începute și să aducem în comună noi proiecte din fonduri guvernamentale și din fonduri europene.

La un calcul sumar (iar cifrele nu mint), valoarea proiectelor finalizate sau contractate, în anii 2021, 2022 și 2023 totalizează o sumă mai mare de circa 25 de ori decât veniturile proprii, din taxele și din impozitele plătite de cetățenii comunei Rădășeni, pe anii respectivi. Prin urmare, cine se așteaptă să ocupe funcții în primărie fără a avea studiile finalizate sau fără a avea pic de experiență în administrație mizează doar pe promisiunile deșarte ale celor ce i-au îndemnat să-și facă mutație în Rădășeni și pe lipsa de informații sau pe naivitatea unor alegători. Noi spunem că sunt puțini dintre aceștia, la Rădășeni”, a adăugat Neculai Perju.

Primarul de la Rădășeni le reamintește oamenilor pe ce s-au dus banii atrași din fonduri guvernamentale și din fonduri europene, în perioada octombrie 2020 – aprilie 2024, prezentând lista investițiilor.

Astfel, printre proiecte se numără reabilitarea și modernizarea școlii din Rădășeni, renovarea și utilarea Căminului Cultural și construirea noului monument al Eroilor din Lămășeni, reabilitarea sediului Primăriei comunei, construirea noului dispensar comunal (2022), aducțiunea rețelei de 13 km de apă și a rețelei de aproape 13 km de canal (cu introducerea apei în rețea, în octombrie 2023), modernizarea a 8 km de drumuri comunale, construirea grădiniței cu program prelungit care, de la toamnă, poate găzdui până la 90 de preșcolari, construirea traumei stradale (trotuare, spații verzi, împrejmuiri) în centru, modernizarea tronsonului de 3 km din DJ 209 M, până la Căminul cultural din Lămășeni – lucrare finanțată de Consiliul Județean Suceava, la solicitarea primarului comunei. Lucrarea de modernizare continuă, la această dată, pe drumul ce leagă satul Lămășeni de satul Rotopănești (comuna Horodniceni), precum și modernizarea drumurilor comunale de pe str. Lovinescu (iulie 2021) și de la Lămășeni către Sasca.

Fondurile europene – șansa la o dezvoltare durabilă

 

Începând cu exercițiul financiar 2021-2027 al U.E., alte proiecte au început a prinde contur. Pentru unele s-au semnat contractele de finanțare, pentru altele s-a emis decizia de începere a lucrărilor. Este vorba de proiectul ce presupune extinderea rețelei de apă-canal, astfel încât 95% dintre rădășeneni să se poată racorda. Potrivit edilului, lucrările sunt în curs, inclusiv la Lămășeni, unde se construiește și un rezervor. De asemenea, conducerea Primăriei are în plan încă un proiect de extindere.

De asemenea, în derulare sunt și proiectele ce prevăd dotarea tuturor unităților școlare din Rădășeni și din Lămășeni cu mobilier și materiale didactice, aparatură IT, table inteligente, videoproiectoare (inclusiv dotarea unui laborator de informatică), dar și achiziționarea unui buldoexcavator performant, cu mai multe utilități.

De asemenea, cetățenii vor avea beneficii certe și în urma construirii podului de 18 m de pe Pârâul Satului, ce leagă Râtul (prin str. Stufului) de str. Glimeei (prin str. Armoniei), către Calea Fălticeni. Podul este în lucru, în urma elaborării PUG-ului („Biblia serviciului de urbanism”) în format digital – contract semnat în ianuarie 2023, dar și în urma implementării sistemelor inteligente de management local – contract de finanțare (2 milioane lei) semnat în ianuarie 2023.

„Se preconizează introducerea de sisteme video (pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor) și de Wi-Fi gratuit, a stațiilor de alimentare electrică a autovehiculelor, a digitalizării în administrație (astfel încât cât mai multe interacțiuni cu primăria să se poată face de la domiciliu). Chiar dacă nu sunt inițiativele noastre, totuși trebuie amintită și colaborarea bună cu Delgaz Grid S.A., care a realizat noi posturi de transformare a energiei electrice și are în proiect, pe anul acesta, investiții în vederea bunei exploatări a rețelei electrice din Pocoleni. La această dată, există un proiect, aprobat de conducerea județului, de reabilitare și consolidare a bisericii de lemn din Rădășeni, care a fost inclusă în Ruta turistică a bisericilor de lemn din România. De asemenea, de la Rădășeni (și mulțumită fermierilor afectați de grindină, care au solicitat aceasta) a plecat ideea proiectului, pentru care deja s-au alocat fonduri, de extindere în zona Fălticeni a punctelor prevăzute cu tunuri antigrindină.

Un proiect de mare impact pentru comunitate, și pentru antamarea căruia s-au strâns semnături de la locuitorii comunei, este cel de introducere a gazului metan. Cei care au urmărit evoluția lui, cu care v-am ținut la curent prin presă, prin interviuri la televiziuni sau prin postări pe rețelele de socializare, știu deja că s-a încheiat un acord de parteneriat cu comuna Cornu Luncii (ca să avem numărul suficient de beneficiari), apoi s-a înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, ADI Rădășeni – Cornu Luncii. Cererea de finanțare a fost admisă în octombrie 2021, prin POIM. Pentru a obține fonduri, în aprilie 2022, proiectul (115 km de rețea, 18 milioane de euro în cele două comune) a fost preluat de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fiind trecut pe programul Anghel Saligny.

În martie 2023, s-a organizat prima licitație, pentru stabilirea concesionarului distribuției. În octombrie 2023, s-a semnat contractul pentru executarea lucrărilor la rețeaua de gaz. Marți, 6 februarie 2024, am participat la semnarea contractului de finanțare cu ministrul Dezvoltării, pentru asigurarea banilor necesari construirii rețelei în Rădășeni, Lămășeni și Pocoleni (dar și în satele din comuna Cornu Luncii). Proiectul prevede și branșarea gratuită a gospodăriilor la rețea, iar lucrările pot începe în orice moment”, a explicat primarul Neculai Perju.

Așadar, străzile comunei vor fi răscolite în perioada următoare, și pentru că se extinde rețeaua apă-canal, dar și pentru că se introduce rețeaua de gaz.

„De aceea e nevoie de înțelegere și de răbdare. Abia după aceea se va trece la asfaltarea drumurilor, existând proiecte aprobate, totalizând circa 20 km. S-au aprobat indicatorii tehnico-economici, prin CNI urmând să primim 18 446 336,41 lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate de inundații. Astfel, se va ajunge ca aproape 90% dintre drumurile comunei să fie asfaltate, urmând ca întreținerea celorlalte să fie mai puțin costisitoare pentru buget”, a mai spus primarul Perju.

 

Neculai Perju: „Mergem înainte! Așa să ne ajute Dumnezeu!”

 

Și cum toate lucrurile bune sunt gândite de un lider și făcute împreună cu o echipă, edilul de la Rădășeni a urmărit atent axele de finanțare nerambursabilă, astfel încât să îmbunătățească în timp real condițiile de trai ale cetățenilor. Neculai Perju a făcut echipă și cu toți gospodarii comunei, pe care i-a sprijinit necondiționat, și împreună cu care au găsit cele mai bune soluții pentru problemele întâmpinate. Așa se face că, nu de puține ori, oamenii aflați la necaz au fost sprijiniți, bătrânii nu au fost lăsați de izbeliște, gospodarii au fost informați constant și ajutați în demersurile lor la APIA, iar lista poate continua și asta pentru că edilul a înțeles că oamenii n-au nevoie doar de drumuri, ci și de un sfat, de o ușă deschisă, sau de un sprijin pe loc.

„Vedeți și dumneavoastră că toate aceste proiecte au un efect benefic asupra comunității: au apărut supermarketuri, pensiuni turistice, o făbricuță de mobilă, la un moment dat chiar și un restaurant etc. Toți avem de câștigat din acestea, căci cresc veniturile proprii la buget, deci vom putea cofinanța unele proiecte. Pot fi ajutați, astfel, și cei aflați la necaz, așa cum am făcut-o (nu doar cu fonduri de la bugetul local): ajutoare în caz de incendii sau decese, ajutoare pentru încălzirea locuinței, ajutoare pe bază de anchete sociale (venitul minim garantat, ajutorul pentru sprijinirea familiei sau, mai nou, venitul minim de incluziune). 180 de persoane de peste 75 de ani (dar și câteva familii cu probleme) au primit tichete sociale și li s-au adus mese calde până la poartă. Persoanele cu handicap, veteranii și urmașii lor au primit, în continuare, bilete de călătorie.

 În urma campaniilor de depunere a cererilor de plată, fermierii au primit subvenții prin APIA, iar unii au primit plăți compensatorii sau ajutoare de minimis. Am venit în sprijinul celor care dețin tractoare și utilaje și am organizat la Rădășeni inspecția tehnică, invitând specialiști de la RAR. Am sprijinit și programul de casare a autovehiculelor uzate, Rabla Local, participând cu fonduri de la bugetul local. Periodic, și nu doar pe site-ul comunei, s-au făcut campanii de informare legate de fonduri europene, de oferte de serviciu, de cursuri de calificare sau de tratamente la pomi fructiferi.

Ne-am văzut adesea la evenimentele organizate de școli (de exemplu cu ocazia activităților de împădurire sau a lansărilor celor 4 numere din revista Ecouri rădășenene) sau de parohii (la resfințirea din 23 mai 2021 a Bisericii albe sau la comemorarea Eroilor, de Înălțare), la sfințiri (cu care noi am înlocuit, în mod tradițional, tăierile de panglici) ale obiectivelor realizate, pe șantierele din comună. Împreună am trecut cu bine prin campanii electorale (alegerile parlamentare din decembrie 2020), prin recensămintele agricole și ale populației și printr-o pandemie (sau numiți-o cum vreți!). Ne-am întristat când am pierdut persoane dragi, ne-am bucurat la succese olimpice sau alături de copiii talentați. Am participat la multe momente de suflet…

De curând, alături de conducerea școlii și de domnul inspector general de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, lămășeneanul Grigore Bocanci (pe care-l regăsiți pe lista consilierilor locali care îmi sprijină candidatura), am izbutit să aducem în comună acel program-pilot la care puține școli au acces (niciuna din Fălticeni): 280 de elevi din Rădășeni și Lămășeni primesc, în fiecare zi de școală, un pachet alimentar în valoare de 15 lei (în total alocându-se 622.000 lei, prin programul Masa Sănătoasă).

I-am sărbătorit, împreună, pe centenarii comunei: domnul general Ștefan Dimofte, Toader Vatavu, Maria Beșleagă, am întâmpinat, tot împreună, sărbătorile creștine. Și pe stil nou și pe stil vechi. Am sărbătorit, chiar frumos și cu multe ecouri în tot județul, zilele comunei Rădășeni, în 16 februarie 2024, când s-au împlinit 600 de ani de la atestarea documentară a localității. Iar serbările vor continua, tot în timpul acestui mandat – care se încheie în octombrie 2024, căci s-au aprobat fonduri pentru Hora Rădășenilor, pentru care deja am contactat formații de prestigiu.

Desigur, vom urmări atent și promisiunile contracandidaților care, poate că e adevărat că nu au experiență, dar sigur știu să viseze frumos și au intenții bune. Și vom încerca să le punem în practică pe cele mai bune, adăugându-le celor pe care le vom identifica împreună, în campania electorală. Vom beneficia, pentru aceasta, de experiența consilierilor locali care-mi stau alături, de abilitățile dezvoltate de personalul format la primărie în jurul proiectelor de dezvoltare și nu în ultimul rând, de deschiderea față de noi a conducerii Consiliului Județean Suceava care, cel puțin până în toamnă, se menține liberală. Mă voi sluji, în toate acestea, și de informațiile primite de la GAL Valea Șomuzului (cu sediul în Rădășeni), de la ADI Rădășeni – Cornu Luncii (cu sediul în Rădășeni) și de la Filiala județului Suceava a Asociației Comunelor din România (unde sunt prim-vicepreședinte). Știu că activitatea, la Primăria comunei Rădășeni, nu e perfectă, dar mai știu și că ne străduim și că îi tratăm cu respect, cu înțelegere și cu bunăvoință pe absolut toți cetățenii care vin cu gânduri bune (și nu numai pe ei). Așadar, vă cer să vă păstrați, în continuare, încrederea și, în ziua de 9 iunie 2024, să mergeți la vot, pentru continuarea proiectelor de dezvoltare! Mergem înainte! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a conchis Neculai Perju.

Iar viitorul sună bine pentru gospodarii de la Rădășeni și asta pentru că pe masa administrației publice locale se află, în continuare, proiecte ce vizează mai multe domenii.