70% dintre pacienții români riscă să rămână fără medicamente generice: Avertismentul producătorilor​

​70% dintre pacienții români riscă să rămână fără medicamente generice, din cauza inflației excesive a costurilor de producție, combinată cu „politicile de taxare și presiunile de scădere constantă a prețurilor”, anunță Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, potrivit Hotnews.

Un medicament generic este un medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic al produsului farmaceutic original. Medicamentul generic este, de regulă, mai ieftin decât originalul, dar conține aceeași substanță activă.
Tratamentul pentru bolile cronice este, de regulă, combinat – atât medicamente inovative, cât și medicamente generice.

„Facilitățile de producție riscă să-și restrângă activitatea, iar unele să înceteze să mai producă medicamente generice. Industria de medicamente generice și biosimilare are o obligație morală și legală de a menține aprovizionarea cu medicamente către România și suntem pe deplin angajați să facem acest lucru. Cu toate acestea, nu putem opera într-un mediu care combină inflația excesivă a costurilor de producție cu politici de taxare (taxa claw-back) si cu presiuni de scădere constantă a prețurilor. Prin urmare solicităm Guvernului României să abordeze această situație dificilă prin politici durabile”, este semnalul de alarmă al producătorilor de medicamente.

Potrivit producătorilor de medicamente generice, „în actualul context socio-economic, cu inflație la cote alarmante, populație îmbătrânită, cheltuielile cu tratamentul bolilor cronice vor creste.”

1.000 de medicamente generice intrate pe piața locală în perioada 2015-2021 „au generat economii de cost de 780 milioane Euro (la bugetul pentru compensarea medicamentelor) și un acces crescut de 3 ori al pacienților la tratament. 60% dintre aceste economii de cost și anume 472 milioane Euro au fost generate de medicamentele generice din clasele terapeutice: Oncologie, Cardiologie, Diabet și Neurologie. Fără economiile de cost aduse de către medicamentele generice, Guvernul nu ar fi putut susține cererea tot mai mare de medicamente din ultimii ani”, arată producătorii de medicamente.

„Având în vedere contextul socio-economic și introducerea unor medicamente inovative costisitoare în listele de rambursare, realizarea de economii de cost de amploare este vitală pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate”, mai precizează aceștia.

În următorii 10 ani, se pot genera economii suplimentare din intrarea medicamentelor generice pe piață, „dar o oportunitate foarte mare poate veni din creșterea utilizării medicamentelor biosimilare, oportunitate pe care România încă refuză să o valorifice”, mai spun producătorii de medicamente.

Articolul integral AICI.