A fost aprobat bugetul comunei Frătăuții Vechi. Primarul Antemie: „Va fi un an cu multe investiții importante pentru comunitate”

 

Bugetul comunei Frătăuții Vechi pentru anul 2024 a fost aprobat, valoare totală a acestuia ridicându-se la 21.803.000 de lei. Potrivit primarului Cristinel Dinu Antemie, pentru cheltuielile cu personalul din cadrul administrației publice locale a fost alocată suma de 2.550.000 de lei, iar pentru materiale suma de 550.000 de lei. Edilul a explicat că această sumă este utilizată pentru asigurarea combustibililor, pentru plata energiei electrice, dar și pentru asigurarea furniturilor de birou. De asemenea, în această sumă intră și alte cheltuieli pentru întreținere și funcționare.

În ceea ce privește Siguranța la Incendiu, Primăria Frătăuții Vechi a alocat suma de aproximativ 120.000 de lei, iar pentru învățământ, un capitol foarte important, suma de aproape 2.400.000.

 

„Am prins în buget decontarea navetei cadrelor didactice, dar și tichetele de grădiniță și drepturile pentru copiii cu cerințe speciale. De asemenea, tot la acest capitol intră și o serie de investiții necesare în școlile și grădinițele din comună. Vorbim aici de construcția noii grădinițe de la Măneuți, de extinderea grădiniței de la Frătăuții Vechi, de dotarea tuturor unităților școlare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale și de achiziționare unor centrale termice noi la școala din Măneuți”, a declarat primarul comunei Frătăuții Vechi, Cristinel Dinu Antemie.

Și pentru funcționarea Bibliotecii și a Căminului Cultural au fost prevăzute sume de bani și, de asemenea, pentru lucrări de reabilitare moderată a instituției culturale din Măneuți. 

Un alt capitol important pentru comunitate este sportul și, de aceea, în bugetul localității a fost prinsă suma de  130.000 de lei, din care 10.000 de lei vor fi folosiți pentru sala de sport, iar 120.000 pentru a sprijini activitatea Asociației Sportive „Progresul” Frătăuții Vechi.

Primăria Frătăuții Vechi sprijină și cultele religioase din localitate, anul acesta fiind alocată suma de 300.000 de lei.

3.040.000 de lei sunt alocați pentru salariile asistenților personali și pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap, 300.000 de lei pentru ajutoarele de încălzire, iar 50.000 de lei pentru ajutoarele de urgență.

Pentru iluminatul public din comună, anul acesta este prevăzută suma de peste 1.550.000 de lei, din care 258.500 sunt bani alocați pentru facturile la energia electrică și pentru întreținere, restul sumei fiind prevăzută pentru mai multe proiecte de modernizare a iluminatului public și de extindere a rețelei electrice în zona noilor case.

O sumă considerabilă a fost alocată și pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, respectiv aproape 6.500.000 de lei. 

De asemenea, tot în bugetul de anul acesta au fost alocați bani pentru domeniul infrastructurii rutiere, edilul explicând că se vor construi trotuare noi și se vor executa lucrări de apărări de maluri, acolo unde situația o impune. 

„Am prevăzut fonduri și pentru modernizarea unor tronsoane de drum comunal, dar și pentru întreținerea drumurilor. Va fi un an cu multe investiții importante pentru comunitatea din Frătăuții Vechi”, a conchis edilul Cristinel Dinu Antemie.