A fost inaugurat și sfințit Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. Flutur: „Mulțumesc, IPS Calinic pentru că ați fost de acord cu această împreună-lucrare”

Marți, 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, a fost sfințit și inaugurat Cazinoul Băilor din municipiul Vatra Dornei, după un amplu proces de reabilitare. Complexul a fost sfințit de către cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, împreună cu un impresionant sobor de preoți.

La evenimentul important pentru întreaga Bucovină au luat parte autorități locale, județene, regionale și centrale, preoți, parlamentari, aproape toți primarii din județul Suceava, șefi de deconcentrate, consilieri județeni și locali, dar și politicieni.

După ce au fost acordate distincțiile patriarhale și eparhiale și a fost prezentată istoria acestui important edificiu, a fost invitat să ia cuvântul președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene a subliniat că astăzi se poate vorbi despre un parteneriat stat-biserică. El a mulțumit pentru distincția conferită de Patriarhia Română, dedicând-o întreg județului Suceava. De asemenea, Flutur a subliniat că această împreună lucrare de la Vatra Dornei trebuie multiplicată, subliniind că a luat act de „Decalogul omului politic”, transmis de IPS Calinic.

„Nimic nu este întâmplător când astăzi putem să vorbim în sala acestui edificiu de la Vatra Dornei al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și despre evenimentele desfășurate în Sala Sinodală de la Cernăuți. Astăzi, noi, Consiliul Județean Suceava, putem vorbi despre un parteneriat stat-biserică început pe domeniul social, o premieră la nivel național, cu Așezământul de Copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Astăzi iată putem vorbi despre parteneriatul pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” și putem menționa colaborarea în domeniul cultural-turistic și în finanțarea mai multor proiecte de reabilitare a patrimoniului cu finanțare inclusiv prin fonduri europene: biserici și biserici de lemn.
De asemenea, există o puternică componentă de promovare în cadrul rutelor cultural-turistice. Suntem pregătiți să răspundem la noi provocări pe proiecte sociale, culturale și pe turism”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și reprezentanta firmei de consultanță responsabilă de proiectul modernizării Cazinoului, ec. Doina Iacoban, a transmis mulțumiri tuturor celor care au conlucrat pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Ea a adăugat că reușita de la Vatra Dornei poate fi multiplicată și în alte localități din țara noastră.

„Astăzi este o zi istorică în care Bucovina parcă râde. O zi în care împlinirea lucrului bine făcut este sărbătorită cu multă emoție. Fondurile europene demonstrează că orice este propus în lumea aceasta poate să fie și împlinit. Noi, bucovinenii, putem demonstra că dacă ne propunem un lucru, putem să îl și împlinim”, a transmis ec. Doina Iacoban.

Ulterior, ing. Ciprian Muscă a făcut o trecere în revistă a istoriei Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, arătând, totodată, în imagini, evoluția reabilitării acestei clădiri.

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, a transmis că această zi este una istorică pentru municipiul pe care îl reprezintă.

„Privim astăzi cu admirație la emblema municipiului nostru, care nu este doar o simplă clădire, ci o mărturie a trecutului nostru, o fereastră deschisă spre identitatea noastră. Mulțumesc tuturor celor implicați în procesul de restaurare. Felicit Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Consiliul Județean Suceava, dar și pe ceilalți factori implicați! Mulțumesc dornenilor care au avut răbdarea și înțelegerea să accepte disconfortul creat de multiplele proiecte care se desfășoară în oraș”, a transmis primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș.

Programul evenimentelor continuă cu Ședința solemnă a Consiliului Județean Suceava, dar și cu un concert inaugural și un program artistic organizat de Centrul Cultural Bucovina.

Cazinoul Băilor este considerat a fi primul cazinou oficial din România. Construcția a fost ridicată între anii 1896 și 1898, în mare parte datorită intervenției primarului Vasile Deac pentru a primi aprobarea de la împăratul Franz Joseph al Austriei.

O parte din finanțe a fost strânsă prin chetă publică, la care a cotizat însuși împăratul austriac. Cealaltă parte a banilor a fost obținută printr-un împrumut de la o bancă din Viena.

Arhitectul austriac Peter Paul Brang s-a inspirat din cazinoul din orașul german Baden-Baden.