A fost recepționat proiectul de închidere in situ a gropii de gunoi de la Ipotești. Ion Lungu: „E un lucru extraordinar ce s-a făcut aici”

Miercuri, 24 aprilie, s-a făcut recepția finală a lucrărilor de închidere „in situ” a gropii temporare de deșeuri a municipiului Suceava de la Ipotești în prezența primarului Ion Lungu, a viceprimarului Lucian Harșovschi, a reprezentanților Ministerului Mediului, constructorului, proiectantului și Inspecției în Construcții. Primarul Lungu a  subliniat din start că investiția s-a făcut cu fonduri norvegiene în valoare de 2,5 milioane de  euro și că aceasta a prelungit termenul de funcționare al depozitului de deșeuri de la Moara cu trei ani.

„În situația în care noi am fi dus deșeurile la Moara, acest depozit s-ar fi închis cu trei ani de zile mai repede. Grăbeam închiderea depozitului de la Moara”, a spus Lungu.

La fel de important, a arătat primarul, această investiție a adus economii de 10 milioane de euro.

„E un lucru extraordinar ce s-a făcut aici, fiindcă am avut o mare problemă, nu doar Suceava, ci și Humorul  și Fălticeni, dar și în alte orașe din țară, alte zone din țară pentru că se punea problema să transferăm aceste deșeuri la un depozit temporar la groapă de la Moara.

Din costurile noastre estimative, circa 5000 de camioane ar fi trebuit cărate de aici și ne-ar fi costat 10 milioane de euro.

Concret s-a făcut economie de vreo 10 milioane €. Un lucru la fel de important, măsura în care am fi dus aceste deșeuri la Moara ocupam depozitul la Mara și acesta s-ar fi închis cu trei ani de zile mai repede. Vă dați seama ce greu s-a dat în funcțiune acel depozit, iar noi grăbeam închiderea acestuia.

Este una proiecte frumos bine realizată este unui proiect care, așa cum se poate observa, este dotat cu panouri fotovoltaice el practic se autofinanțează din punct de vedere energetic și aici, în spatele dumneavoastră, sunt bateriile de acumulare sunt toate capacitățile de informatică totul este automatizat camere de luat vederi, valoarea proiectului este undeva la 2 milioane2 de euro și eu vreau să vă spun că s-a făcut treabă bună aici.

Specialiștii din minister au făcut o vizită de prerecepție și au apreciat foarte mult acest proiect. De ce suntem astăzi aici pentru că astăzi este recepția lucrării, recepția finală în prezența reprezentanțiilor Ministerului Mediului, a constrorului, a inspectoratului de stat în construcții și, chiar dacă plouă, această recepție fost planificată mult și ne-am dorit s-o facem în prezența dumneavoastră”, a declarat primarul Ion Lungu, care a adăugat că: „Mă adresez aici repezentanților de la Ministerul Mediului: trebuie să ne grăbim să găsim soluții de procesare a deșeurilor. Dacă vom merge tot așa pe această soluție de colectare și depozitare nu este în ordine pentru că, mai devreme sau mai târziu, se va umple și depozitul de la Moare și trebuie să o luăm de la început. Vreau să vă spun că în occident de mult  se face această operațiune de procesare și avem oferte de acolo. Așa cum am spus și altădată, noi am putea foarte bine arde deșeurile la Bioenergiy,  acolo  unde facem biomasa. Am ridicat această problemă la nivel de prim-ministru și la alte autorități la București. Prin Asociația municipiilor din România trebuie să găsim soluții. Părerea mea că ar fi că Acquis-ul comunitar la vremea respectivă s-a negociat prost, doar posibilitatea de colectare selectivă și depozitare în depozite ecologice. 

Ion Lungu a ținut să precizeze că Primăria Suceava și-a făcut datoria în ceea ce privește gestionarea deșeurilor arătând că a închis groapa de la Călău dar a dat și terenul de 20 de hectare pe care funcționează depozitul ecologic de la Moara.

„Proiectul depozitului ecologic de la Moara a fost susținut de municipalitatea suceveană care a pus la dispoziție 20 de hectare de teren. La vremea respectivă chiar  eu am inițiat proiectul. Sigur ulterior s-a constituit ADI și s-a făcut coordonare de la nivel județean. Faptul că avem închise gropile de la Călău și de la Ipotești este un lucru foarte bun pentru că nu avem probleme de infrigment pe linie de mediu. Las orașul Suceava în ordine din punct de vedere al gestionării deșeurilor”, a mai spus Lungu.

La rândul său, viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că în decursul anului 2023 a fost la groapa de gunoi de la Ipotești pentru a vedea care era stadiul lucrărilor, deoarece,  în luna noiembrie a anului 2022 a fost semnat contractul de finanțare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în valoare de 8.640.758,92 lei (1.746.278,15 euro), pentru închiderea „in situ” a gropii de gunoi temporare.

„Așa cum a  spus și domnul primar, 10 milioane de euro ne costa să transportăm aceste deșeuri la groapa de la Moara. 23.000 de curse ar fi trebuit sa ducem aceste deșeuri la Moara. Banii pentru acest proiect provin din fonduri norvegiene, bani veniți prin ministerul Mediului, bani care au fost aduși de aceasta administrație și vreau să le mulțumesc colegilor de la Direcția de Ecologizare care s-a implicat, pentru că, în caz contrar, costurile ar fi trebuit suportate de către suceveni. Așa cum a spus și domnul primar, Suceava este un oraș verde și avem grijă de mediul înconjurător de la un transport electric eficient și civilizat la aceste gropi închise in situ” a spus Harsovschi.