AEP propune, printr-un proiect de lege, limitarea cheltuielilor partidelor politice cu propaganda la 30% din sumele primite de la bugetul de stat

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propune, printr-un proiect de lege, modificarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, astfel încât acestea să nu poată cheltui mai mult de 30% din valoarea totală a sumelor primite de la bugetul de stat cu publicitatea şi reclama.

Proiectul de lege al AEP poate fi accesat AICI.

„Elaborarea acestui proiect de act normativ vine în sprijinul realizării obiectivelor asumate de către AEP din anul 2019 încoace în ceea ce priveşte promovarea măsurilor de integritate, transparenţă şi anticorupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale”, a afirmat preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Prima dezbatere publică pe tema propunerilor de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale se va desfăşura în data de 8 noiembrie, la sediul AEP, mai arată sursa citată.

AEP reaminteşte a implementat, în perioada 2019 – 2020, Proiectul ARGUS – integritate, etică, transparenţă, anticorupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în cadrul căruia a fost realizat “Ghidul de bune practici în finanţarea partidelor politice”.

În perioada imediat următoare Autoritatea Electorală Permanentă va depune cererea de finanţare pentru proiectul intitulat DIGI-EMB – Digitalizare pentru creşterea nivelului transparenţei, eticii şi integrităţii activităţilor de management electoral şi finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Autoritatea mai precizează că, începând cu anul 2019, instituţia a efectuat controale cu privire la legalitatea veniturilor şi a cheltuielilor la toate formaţiunile politice înscrise la Tribunalul Municipiului Bucureşti şi, implicit, la toate partidele politice care beneficiează de finanţare de la bugetul de stat, mai indică sursa citată, potrivit psnews.ro.