Ajutor de la stat în valoare de 4000 de lei pentru românii cu o situație materială precară. Condiții de acordare

Ajutor de la stat în valoare de 4000 de lei ar urma să primească românii cu o situație materială precară începând din 2023. Anunțul a fost făcut de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Românii cu o situație materială precară ar putea beneficia de un ajutor de la stat în valoare de 4000 de lei, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, un număr de 220.000 de români cu venituri mici ar urma să primească acest ajutor de la stat care va putea fi folosit doar în anumite scopuri.

Ajutorul de la stat în valoare de 4000 de lei va putea fi folosit doar în anumite scopuri, a anunțat ministrul Marcel Boloș.

Beneficiarii acestui ajutor vor putea folosi cei 4000 de lei pentru repararea locuinței și pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi: frigider, mașină de spălat și aragaz.

„Voucherele țintesc persoanele aflate în dificultate. Vrem să prevenim ca acești bani pe care îi alocămpentru a oferi reintegrare socială amărâților, să prevenim ca acești bani și echipamentele oferite să fie vândute sau înstrăinate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene. 

 

Beneficiari vouchere de 4000 de lei

Potrivit ministrului Marcel Boloș, ajutorul de la stat pentru românii cu situație materială precară va fi acordat sub forma unor vouchere în valoare de 4000 de lei următoarelor categorii de persoane: 

– familiile cu copii mulți, peste cinci;

– cei care nu pot munci;

– bătrâni fără sprijin

Pentru aceste ajutoare, România vrea să obțină de la Comisia Europeană 600 de milioane de euro. Anul acesta ar urma să primim aprobarea de la Bruxelles, iar primii bani să fie încasați de cei aflați în nevoie în prima jumătate a anului viitor. 

Noile vouchere în valoare de 4000 de lei ar putea fi acordate la fel ca cele sociale de până acum, adică sub formă de carduri încărcate cu bani, însă doar după anchete sociale făcute de autoritățile locale. 

Când vor fi acordate voucherele de 4000 de lei

Beneficiarii ar putea intra în posesia acestor vouchere în prima jumătate a anului 2023, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Fondurilor Europene la un post de televiziune. 

„ În prima parte a anului viitor, n-aș putea să dau o dată fixă pentru că există un orizont de așteptări din partea multor oameni și este un voucher destul de așteptat pentru cei care sunt în astfel de situații. Încercăm să definitivăm negocierile cu CE să avem programul operațional aprobat.

Cert este că noi derulăm aceste vouchere prin intermediul centrelor comunitare care urmează a fi funcționale la nivelul autorităților române locale din mediul rural, sunt peste 2.200 de astfel de centre, iar numărul de beneficiari pe care îi avem luați în considerare este de 220.000. Valoarea bugetului alocat este de 7 milioane de euro, însă pachetul de servicii pe care noi îl asigurăm este unul integral”, a declarat Marcel Boloș, potrivit kanald.ro.