Alegeri Republica Moldova. Primari aleși în primul tur în șapte din cele 11 municipii. Niciunul nu e din partidul Maiei Sandu

Şapte din cele 11 municipii din Republica Moldova în care duminică au avut loc alegeri locale şi-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câştigători nu este al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), actualul partid de guvernământ, transmite Agerpres.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, au fost aleşi din primul tur primarii din municipiile Chişinău, Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni, unde s-au impus fie candidaţi independenţi, fie ai partidelor de opoziţie.

În municipiul Chişinău, primarul în exerciţiu, Ion Ceban, care a candidat din partea Mişcării Alternativa Naţională, a obţinut 50,62% din voturi, învingându-l pe candidatul PAS, Lilian Carp, care a fost votat de 28,23% din alegători. La Cahul, independentul Nicolae Dandiş a atras voturile a 73,63% din electorat, surclasându-l pe candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Marcel Cenuşa, care a avut de partea sa voturile a 19,49% dintre alegători. Alegerile din municipiul Ceadîr-Lunga (Găgăuzia) au fost câştigate de independentul Anatoli Topal, cu 73,89%, devansându-l pe un alt independent, Gheorghi Marangoz, care a avut 11,54% din voturi. În municipiul Hînceşti, candidatul Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM), Alexandru Botnari, a fost declarat câştigător cu 51,72% din voturi, pe locul al doilea situându-se candidatul PAS, Marcel Petruşan, cu 26,63%.

La Orhei s-a impus Tatiana Cociu, candidata Forţei de Alternativă şi Salvare a Moldovei, care a fost susţinută de 57,59% din votanţi. Ea l-a învins pe candidatul PAS, Sergiu Stanciu, care a obţinut doar 17% din voturi. Tot o femeie a câştigat şi alegerile din municipiul Soroca. Candidata PSRM, Lilia Pilipeţchi, s-a impus cu 71,01%, devansându-l pe candidatul PAS, Viorel Ţîmbaliuc, care a întrunit 15,62% din sufragii. Independenta Valentina Casian a câştigat alegerile din municipiul Străşeni cu 83,47%, impunându-se în faţa candidatului PDCM, Alexandru Trohin, care a avut un scor de 9,15%. În municipiile Bălţi, Comrat, Edineţ şi Ungheni va fi organizat al doilea tur al alegerilor locale, PAS având candidat calificat doar la Ungheni.

La Bălţi, lupta din turul al doilea se va da între reprezentantul Partidului „Nostru”, Alexandr Petkov, care a obţinut duminică 22,69% din voturi, şi independenta Arina Corşicova, care a fost votată de 21,52% dintre alegători. La Comrat au acces în turul al doilea doi independenţi, Serghei Anastasov (45,43%) şi Nicolai Dudoglo (30,03%).

În municipiul Edineţ, viitorul primar va fi ales dintre Constantin Cojocari de la Liga Oraşelor şi Comunelor, care a fost votat duminică de 40.61% dintre electori, şi Oleg Sanduleac de la PSRM, care a acces în turul doi cu 25,31% din voturi. În cel de-al patrulea municipiu în care va avea loc turul al doilea, Ungheni, s-au calificat candidatul PAS Dionisie Ternovschi, care a fost votat de 30,57% dintre alegători, şi independentul Vitalie Vrabie, susţinut de 25,51% dintre cetăţenii care au votat. În Republica Moldova mai există două municipii, Tiraspol şi Bender, însă acestea se află sub controlul autorităţilor separatiste transnistrene şi acolo s-au desfăşurat alegeri. Igor Grosu: PAS a obținut „cel mai bun rezultat pe ţară” Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, de guvernământ), Igor Grosu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că partidul pe care îl conduce a obţinut, la alegerile locale organizate duminică în Republica Moldova, „cel mai bun rezultat pe ţară”. El susţine că scorul electoral este bun în condiţiile în care a existat „un amestec fără precedent din partea unei ţări străine în treburile interne” ale Republicii Moldova.

„PAS a muncit într-o campanie dificilă, cu un amestec fără precedent din partea unei ţări străine în treburile noastre interne, cu bani murdari şi cu propagandă care a semănat neîncredere în societate. Kremlinul şi forţele pro-ruse au aruncat tot ce au putut în această campanie. Au mizat pe grupări criminale, dar şi pe forţe politice deghizate în pro-europene şi democrate.

În ciuda acestor imixtiuni fără precedent ale unui stat străin, PAS şi echipele europene de candidaţi a obţinut cel mai bun rezultat pe ţară”, a afirmat Grosu. Liderul PAS a precizat că formaţiunea sa politică a câştigat alegerile pentru funcţia de primar, din primul tur, în 244 de localităţi, iar în alte 153 candidaţii PAS au intrat în turul al doilea.

„PAS a arătat că suntem o echipă puternică la nivel local. Primarii PAS au obţinut sprijinul oamenilor pentru calea europeană în peste 390 de localităţi. 244 de primari PAS au câştigat din primul tur, iar 153 merg în turul doi ale alegerilor locale. În 19 raioane, PAS, echipa Europa, este în primul loc în susţinerea oamenilor. În Consiliul Municipal Chişinău vom avea o facţiune puternică. 20 de consilieri locali vor lupta pentru un oraş european. Îmi exprim recunoştinţa pentru fiecare vot acordat candidaţilor pro-europeni. Este nevoie să facem coaliţii pro-europene în cât mai multe raioane şi sate, să lucrăm împreună pentru ca toţi moldovenii să aibă condiţii mai bune de trai. Europa a câştigat în Moldova în majoritatea localităţilor. Acum este nevoie să ne apucăm de lucru şi să aducem cu adevărat nivelul european de trai acasă”, a adăugat preşedintele PAS, relatează Digi24.ro.