Alexandru Rafila: Trebuie să venim cu o soluţie faţă de taxa clawback, în aşa fel încât să nu defavorizeze medicamentele generice care reprezintă 80% din consum şi doar 20% din valoare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat marţi că trebuie să se vină cu o soluţie faţă de taxa clawback, în aşa fel încât să nu defavorizeze medicamentele generice care reprezintă 80% din consum şi doar 20% din valoare, el arătând că o parte din responsabilitate va fi în Parlamentul României, pentru a schimba legislaţia.

„Problema e foarte complexă, legată de lipsa anumitor medicamente şi este de departe o problemă care se întâmplă la nivel european. Au fost numeroase întâlniri (..) am fosat şi eu în Spania, în urmă cu o săptămână. Problemele legate de lipsa anumitor produse de pe piaţă se manifestă în toate ţările din Uniunea Europeană”, a spus ministrul. El a arătat că criza generată de COVID şi ulterior criza economică au amplificat acest fenomen, pentru că siturile de producţie de medicamente nu sunt în Europa. ”La momentul acesta, este o evaluare la nivel european, încât Europa să devină un loc de producţie pentru materiile prime din care sunt făcute medicamentele şi încet încet, dependenţa care este în prezent faţă de India şi China să se reducă, pentru că, dacă acolo se întâmplă ceva şi nu se produc, atunci automat toate fabricile de medicamente din Europa sunt afectate şi pacienţii şi se produc situaţii de criză în ceea ce priveşte furnizarea de medicamente”, a arătat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că în cazul României, ”suntem consecvenţi în adoptarea unei politici de preţ a medicamentelor care să nu mai ducă la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor”, arătând că au eliminat medicamentele care reprezentau referinţă şi nu existau pe piaţa din România. ”Continuăm această activitate din punctul de vedere al reaşezării preţurilor care să ţină cont, mai ales la medicamentele ieftine, generice, de creşterea costutilor de producţie pe de o parte şi pe de altă parte trebuie să venim cu o soluţie faţă de clawback, în aşa fel încât să nu defavorizeze medicamentele generice care reprezintă 80% din consum şi doar 20% din valoare”, a afirmat Rafila. Ministrul a precizat că trebuie să asigure accesul la medicamentele generice pentru că ele acoperă majoritatea solicitărilor populaţiei. ”Decizia nu ţine de ministerul Sănătăţii şi nu are legătură dispariţia medicamentele cu taxa clawback, trebuie să ţinem profitabilă industria farmaceutică românească. (..) O parte din responsabilitate va fi în Parlamentul României, pentru că trebuie să schimbăm legislaţia”, a mai declarat Alexandru Rafila, potrivit psnews.ro.