Amplă acțiune a polițiștilor suceveni pentru siguranța liceenilor din județ

Odată cu depășirea perioadei pandemice s-a reluat organizarea unor activități cultural-aristice și recreative de tipul „Balurilor Bobocilor”, urmând a se organiza și pe perioada vacanței și în context Halloween diverse activități cu participarea numeroasă a tinerilor. 

Siguranţa elevilor, atât în mediul şcolar cât şi în afara unităţilor de învăţământ, constituie o prioritate naţională a tuturor instituţiilor şi factorilor cu atribuţii în  domeniu, abordarea integrată a acestei problematici fiind esenţială pentru asigurarea unei dezvoltări optime a tinerei generaţii.

În vederea identificării la timp a vulnerabilităţilor privind siguranţa elevilor, în conformitate cu documentele cadru privind colaborarea interinstituţională, periodic este necesară analiza riscurilor generate de diverse situaţii sau factori, astfel încât să se realizeze  menţinerea climatului de siguranţă şi prevenirea stărilor victimale. 

În acest sens, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în colaborare cu ISJ Suceava a fost iniţiat un Plan de Măsuri pentru monitorizarea acestor activităţi şi creşterea gradului de siguranţă a elevilor participanţi.

Astfel, au fost realizate situaţii centralizatoare privind toate unităţile de învăţământ liceal de la nivelul judeţului Suceava, care au organizat sau organizează astfel de activităţi, cu precizarea datei calendaristice şi a locaţiei de desfăşurare, dar şi a responsabilului de activitate din cadrul şcolii şi a datelor de contact. De asemenea, au fost demarate acţiuni de verificare şi monitorizare a modalităţii de asigurare cu pază şi sisteme de securitate, pentru fiecare manifestare organizată.

Totodată, având în vedere experienţa anilor anteriori, când activităţile culturale şi artistice specifice ,,Balului Bobocilor” sunt urmate de acţiuni de recreere şi distracţie în diverse cluburi sau alte locaţii, poliţiştii au dispus măsuri sporite pentru a nu fi înregistrate evenimente nedorite cu implicarea tinerilor. 

Pe parcursul lunii octombrie, la nivelul întregului judeţ, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară dar și polițiștii de proximitate sau alţi poliţişti cu atribuţii în domeniu au avut întâlniri cu conducerile liceelor dar şi cu reprezentanţii comitetelor de părinţi. 

Peste 200 de poliţişti au monitorizat locaţiile în care s-au organizat petreceri în continuarea ,,Balurilor Bobocilor”. În zonele respective au fost efectuate controale la unităţile de alimentaţie publică pentru respectarea legislaţiei privind vânzarea de alcool şi tutun către minori. De asemenea, poliţişti în ţinută civilă au vegheat ca distracţia tinerilor să nu depăşească limitele legii şi să se manifeste în cadru civilizat. Totodată, echipaje de poliţie, au supravegheat perimetrul acestor locaţii astfel încât tinerii să se poată distra şi simţi în siguranţă.

Astfel de activități pentru siguranța tinerilor s-au desfășurat și în data de 21.10.2022 când pe reaza municipiului Câmpulung Moldovenesc s-a organizat și desfășurat evenimentul „Seara Liceenilor”. S-a acționat cu efective sporite împreună cu lucrători de jandarmi, atât în uniforma de serviciu cât și în ținută civilă, la acțiune participând și efective din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale – IPJ Suceava. 

Astfel, în incinta localului unde s-a organizat evenimentul „Seara Liceenilor” polițiștii au legitimat un bărbat de 29 ani din orașul Frasin. În urma controlului corporal efectuat, asupra bărbatului a fost identificat un cuțit tip briceag. 

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” faptă prevăzută și pedepsită de art. 372 alin. (1) lit. a) din Cod Penal.

În cadrul acțiunii au fost legitimate în total 146 de persoane, au fost efectuate 119 controale corporale și au fost oprite și verificate 23 de autovehicule care circulau în arealul locației în care a fost organizat evenimentul. 

Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.645 lei. 

De asemenea, tot în cadrul acțiunii, polițiștii au dispus suspendarea activității unui local de alimentație publică pentru 20 de zile, întrucât angajații acestuia au comercializat alcool și tutun către minori.

Poliţiştii vor fi prezenţi în continuare la aceste evenimente şi reamintesc atât elevilor cât şi părinţilor să manifeste responsabilitate, să nu consume alcool sau substanțe interzise, să evite situaţiile conflictuale şi să aibă o conduită preventivă.

Indicii care pot sugera consumul de droguri:

  • schimbarea bruscă a comportamentului;
  • treceri fără motiv de la veselie la tristeţe, uneori chiar agresivitate neobişnuită, şi de la agresiune la linişte şi chiar delăsare;
  • pierderea apetitului alimentar;
  • ochi injectaţi;
  • pierderea gradată a interesului pentru şcoală, muncă, hobby-uri, sporturi, prieteni;
  • stări de somnolenţă şi apatie necaracteristice, oboseală excesivă fără o cauză aparentă;
  • cheltuieli excesive, dispariţia banilor sau a unor obiecte de valoare din casă;
  • pete neobişnuite, mirosuri ciudate pe piele sau îmbrăcăminte;
  • schimbarea grupului de prieteni, precum şi tendinţa de tăinuire a acestor “prieteni”.

Ce poţi face pentru a te feri de droguri?

  • Să te informezi despre droguri: ce sunt, cum acţionează, care sunt consecinţele;
  • Să te cunoşti mai bine şi să ai mai multă încredere în tine, 
  • Să înveţi cum să comunici mai bine cu cei din jur;
  • Să ştii cui să te adresezi pentru ajutor;
  • Să spui şi prietenilor ceea ce ştii despre cauzele, urmările şi prevenirea consumului de droguri; 
  • Să îi îndrumi şi să îi sprijini în caz de nevoie;
  • Să-ţi anunţi părinţii imediat ce ţi s-a propus să consumi droguri sau ai fost martor la un asemenea act. ADEVĂRUL DESPRE DOGURI
  • Drogul nu te face mai liber!
  • Drogul este înşelător şi produce foarte repede obişnuinţă!
  • Drogul nu uşurează comunicarea!
  • Drogul nu rezolvă problemele!
  • Drogul nu exclude individul din activitatea familială şi profesională!

Repercusiuni ale consumului de droguri

  • Sub influenţa drogurilor nu îţi poți aminti cu  exactitate ce ai făcut, poţi produce accidente, poţi răni alte persoane sau pe tine!
  • Drogurile provoacă o stare de bine superficială şi de scurtă durată, care nu-ţi rezolvă problemele!
  • Toate drogurile modifică starea şi funcţionalitatea creierului, alterând funcţiile normale ale structurii cerebrale!
  • Drogurile afectează voinţa şi autocontrolul!
  • Drogurile te îndepărtează de familie, de şcoală, de colegi!
  • Nevoile financiare ale unui consumator de droguri devin din ce în ce mai mari, pe care nu le poate rezolva decât intrând în circuitul delincvenţei, al prostituţiei, chiar al criminalităţii!