Anul 2023 a însemnat multe provocări pentru administrația locală de la Zvoriștea și, totodată, a fost unul rodnic, datorită multelor proiecte finalizate sau în curs de implementare din comună. Dacă vorbim de investițiile deja finalizate în satele comunei Zvoriștea, vorbim despre infrastructură rutieră, școlară, sanitară și sportivă. Cu bani de la bugetul local s-au modernizat prin asfaltare trei tronsoane importante de drum și s-au construit trei terenuri de sport cu gazon sintetic. De altfel, cu fonduri europene s-a construit o nouă grădiniță în satul Buda, dar și un centru multifuncțional, în cadrul căruia activează deja un asistent medical ce îi îndrumă și îi consiliază pe cetățeni.
O altă investiție finalizată deja este Sala Sporturilor din Zvoriștea, obiectiv important pentru întreaga comunitate, realizat cu fonduri guvernamentale, atrase prin Compania Națională de Investiții.
La capitolul „investiții în derulare” putem vorbi despre extinderea cu încă 12 kilometri de rețea de apă și 12 kilometri de rețea de canalizare a rețelelor deja existente, în satele Buda, Dealu și Zvoriștea. Potrivit edilului Constantin Barariu, investiția, pe fonduri europene, este realizată în proporție de 90%.
Un alt proiect în curs de implementare este cel privind modernizarea a 6 kilometri de drumuri comunale din satele Zvoriștea și Buda. De asemenea, Compania Națională de Investiții a scos la licitație încă un proiect de asfaltare a încă 6 kilometri de drumuri din satele Slobozia, Șerbănești, Poiana, Dealu și Buda. Tot pe fonduri guvernamentale, atrase prin CNI, în satul Zvoriștea, lângă Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Zvoriștea, se va construi o creșă, astfel încât părinții care au copii mici și nu au cu cine îi lăsa să poată beneficia și de aceste condiții.
„Prin Agenția Fondului pentru Mediu avem două proiecte importante ce prevăd modernizarea întregii rețele de iluminat public. Concret, prin această investiție vor scădea considerabil facturile la energia electrică, un aspect foarte important pentru noi. Tot la capitolul economie la energie, anunț că am depus un proiect important pe fonduri europene, ce prevede construirea unui parc fotovoltaic. Această investiție este foarte importantă, întrucât, după ce va fi implementată, facturile pe care le plătim pentru energia consumată la instituțiile publice și cu iluminatul public se vor reduce la 0 (zero)”, a spus primarul comunei Zvoriștea, Constantin Barariu.
Edilul a adăugat că fondurile europene reprezintă un sprijin real și în alte domenii importante, cum este și cel al colectării selective a deșeurilor. Astfel, încă un proiect finanțat prin PNRR va prinde contur în localitate. Este vorba despre un centru modern de colectare a deșeurilor de toate tipurile. Constantin Barariu a explicat că acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.
O altă investiție importantă se referă la digitalizarea Primăriei comunei Zvoriștea și presupune dotarea unității administrativ teritoriale cu aparatura specifică, iar după implementare, cetățenii vor avea acces la o serie de documente și plăți, la doar un click distanță.
Totodată, prin Grupul de Acțiune Locală „Codrii Bucovinei” Primăria Zvoriștea a achiziționat o autoutilitară ce va fi folosită pentru o mai bună autogospodărire, iar printr-un alt proiect european a fost achiziționat un microbuz electric școlar. Aici trebuie precizat că încă un astfel de microbuz va ajunge în localitate printr-un proiect accesat de Consiliul Județean Suceava.
Un alt proiect foarte important pentru elevii și profesorii din localitate este cel privind „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comuna Zvoriștea, județul Suceava”. Astfel, se dorește aducerea unei contribuții semnificative la îmbunătățirea calității învățământului, care să ofere elevilor și profesorilor din Zvoriștea resursele și facilitățile necesare pentru un viitor de succes.
Un alt pilon important al civilizației este reprezentat de un sistem funcțional de distribuție a gazului metan, element alternativ lemnului de foc, ce nu mai reprezintă o soluție de viitor pentru încălzirea gospodăriilor. În acest sens, Primăria Zvoriștea, împreună cu Primăria Zamostea, derulează un amplu proiect de aducțiune a gazului metan în toate satele componente. Foarte important de precizat este faptul că această investiție prevede și branșarea gratuită a gospodăriilor la rețeaua de gaze naturale.
Și cum agenda de la Primărie nu este niciodată goală, edilul Constantin Barariu lucrează constant la noi și noi proiecte de dezvoltare și modernizare a localității.