ANM anunță ploi și temperaturi scăzute. Minimele ajung și la 12 grade

Meteorologii vin cu vești bune. Începând cu a doua parte a acestei săptămâni, valorile de temperatură vor avea o scădere semnificativă, la nivelul întregii țări.

De altfel, ANM a anunțat în prognoza pentru următoarele două săptămâni că va ploua pe arii extinse.

Astfel, în Banat, valul de căldură se va menţine şi în zilele de 4 şi 5 iunie, când media temperaturilor maxime va fi de 36 de grade. Ulterior temperatura va scădea semnificativ, iar din 6 până în 11 iulie, media zilnică a maximelor va oscila între 26 şi 29 de grade. Pentru a doua decadă sunt estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie regională de 34 de grade spre data de 17 iulie.

În Crişana, valul de căldură se va menţine luni şi marţi, când media temperaturilor maxime va fi de 36 de grade. În perioada 6 – 11 iulie, scăderea de temperatură va fi semnificativă, astfel că media zilnică a maximelor va oscila între 24 şi 28 de grade. Pentru a doua decadă sunt estimate temperaturi maxime tot mai ridicate ce vor ajunge la o medie regională de 33 de grade spre data de 17 iulie, potrivit Agerpres.

Temperaturile minime vor fi în jur de 19 grade în primele 3 zile, apoi de asemenea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de 12…13 grade în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 14…15 grade.

În Transilvania, va fi cald la începutul acestei săptămâni, când media temperaturilor maxime va fi de 32…34 de grade. Vremea se va răci semnificativ în 6 iulie, iar până în 11 iulie cu mici variaţii de la o zi la alta se va înregistra o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 22 şi 26 de grade. După acest interval temperatura va creşte, iar până la o medie regională de 30 de grade în 17 iulie.

Temperaturile minime vor fi în jur de 16 grade în primele 3 zile, apoi de asemenea se va înregistra o scădere semnificativă până spre o medie de 10 grade în data de 11 iulie, iar spre mijlocul lunii iulie se va ajunge la valori de 12…13 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în prima jumătate a intervalului (până spre 11 iulie) când pe arii relativ extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Ulterior probabilitatea pentru averse va fi mai redusă.

În Maramureş, în primele două zile ale intervalului valul de căldură se va menţine şi la nivelul acestei regiuni unde media temperaturilor maxime va fi în jur de 34 de grade, iar minimele vor fi de 17…18 grade. Perioada 6….11 iulie va aduce temperaturi uşor sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 22…26 de grade şi minime ce vor scădea în unele dimineţi până spre 10…11 grade. Pentru a doua decadă a lunii iulie sunt estimate temperaturi în creştere treptată, maxime termice ce vor ajunge la 30 de grade şi minime în general de 13…14 grade.

În zilele de 5 şi 6 iulie instabilitatea atmosferică se va generaliza, astfel că pe arii extinse vor fi averse însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru averse se va menţine ridicată şi în perioada 7…13 iulie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.

În Moldova, valul de căldură va persista până miercuri 6 iulie, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime în general de 32…35 de grade şi minime ce se vor situa în jurul valorii de 19 grade. Răcirea vremii estimată pentru perioada 7…11 iulie va aduce temperaturi maxime în medie de 24…26 de grade şi minime ce vor scădea în unele dimineţi până spre 12…13 grade. Ulterior temperatura va fi în creştere uşoară şi treptată, astfel că maximele se vor situa în jurul valorii de 30 de grade, iar minimele vor fi în medie de 15…16 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuat în perioada 6 – 11 iulie când pe alocuri se vor înregistra şi cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului ploile se vor semnala pe arii restrânse, relatează psnews.ro.