După o pauză de doi ani, la Băile Felix, în județul Bihor, a fost organizat din nou tradiţionalul Festival Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Asta-i datina străveche”.
Aflată la a XI-a ediţie, manifestarea artistică a avut loc între 15-18 decembrie și a reunit în jur de 400 de colindători din șapte judeţe ale ţării, artiști care au adus cu ei tot ce au moștenit mai frumos de la înaintași.
A fost o sărbătoare a Bucuriei, dar și a Emoției, colindele, jocurile cu măști, demonstrațiile de dans, orațiile și voia bună oferite de ansamblurile folclorice participante reușind să îi înveselească pe turiștii și spectatorii prezenți.
Sâmbătă, 17 decembrie, la Căminul cultural din Băile 1 Mai, a avut loc un spectacol-concurs.
Marele Premiu a fost câștigat de Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” din localitatea Vatra Moldoviței, județul Suceava, care a fost aplaudat la scenă deschisă și a ridicat publicul în picioare.
Festivalul s-a încheiat duminică, 18 decembrie 2022, cu prezentarea unui moment în fața Casei Radio Zu din Oradea. Ansamblurile prezente au fost întâmpinate de Daniel Buzdugan și Dragulin.
Ansamblul „Gura Izvorului”, cartea de vizită a comunei, emblemă a Bucovinei
Ansamblul din comuna Vatra Moldoviței nu se află nici la primul trofeu, nici la primul premiu important, de-a lungul anilor artiștii de aici cucerindu-i și pe cei mai exigenți jurați din cadrul concursurilor.
Deloc întâmplător, de altfel, dacă ar fi să amintim că aici un om cu rădăcini adânci la fel ca ale stejarului secular se încăpățânează să creadă că niciun loc din lume nu îl poate egala pe cel care în care s-a născut.
Crede în fiecare zi asta, iar de aproape 30 de ani, „molipsește” dragostea de autentic, de simplu și de tradiții, peste tot în jurul său.
Așa au ajuns, de-a lungul timpului, generații întregi să povestească Bucovina cum nu se poate mai frumos, peste tot în lume.
Așa se face că despre Comuna Vatra Moldoviței se aude, deseori, datorită unui om care a inspirat oameni: prof.pt.înv.primar, Ilaria Pușcă.
„Gura Izvorului” a devenit un model pentru celelalte ansambluri și un exemplu de „așa da” dat de specialiști, însă niciodată, nimic, nu a fost întâmplător! De fiecare dată a fost muncă, sacrificiu, unitate și dragoste pentru folclorul autentic!