Flutur, din nou în discuții cu oficialii ucraineni: „Partea română și-a intensificat eforturile, dar șoferii evită alte ieșiri din România spre Ucraina”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că miercuri, 21 decembrie,  a luat din nou legătura cu guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, cu privire la traficul în vămile Siret și Vicovu de Sus. 

 Vama română și Poliția de Frontieră și-au intensificat eforturile, reușind să proceseze 560 tiruri / 24 de ore la ieșirea din România spre Ucraina, ceea ce înseamnă cu mult peste ce se întâmpla până acum. 

„Zilele trecute  erau procesate circa 400 de tiruri / 24 de ore.

De asemenea, prin vama Vicovu de Sus au ieșit din România circa 70 de camioane și au intrat peste 120. Coloana în România pentru vama Siret ajunge la circa 25 km, cu anumite întreruperi pe zona intravilană a localităților. Sunt echipaje de poliție care lucrează pentru dirijarea traficului și se procedează la organizarea de convoaie de 30-40 de cisterne cu combustibil care sunt escortate direct în vamă, deoarece pentru acestea procedura durează mai puțin.

Dacă în PTF Siret situația este cea prezentată, vedem că la Punctul de Trecere a Frontierei cu Ucraina Halmeu din județul Satu Mare sunt 3-4 tiruri.
Majoritatea mijloacelor de transport sunt cu alimente și combustibil.
Deși partea română și-a intensificat mult eforturile, coloana de tiruri nu scade, șoferii evitând zona montană din Transcarpatia, cu punctele de trecere de la Satu Mare și Sighetul Marmației, alegând în mare parte vama Siret.
Din ceea ce spun specialiștii din vămi acest vârf de trafic se va reduce după 27 decembrie.
Am solicitat, din nou,  parții ucrainene să mărească ritmul de procesare a tirurilor pentru a scurta timpii de așteptare în vamă.
Am cerut, de asemenea, prefectului să solicite Ministerul Finanțelor si cel al Transporturilor și Infrastructurii să ia toate măsurile ce depind de aceste ministere pentru fluidizarea traficului și pentru asigurarea confortului populației din zonă”, a transmis președintele CJ Suceava.