Aproape 18.000 de lei amendă, pentru un motociclist vitezoman din Udești, care a încercat să fugă de polițiști

Vineri, 4 august, în jurul orei 00:40, polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Suceava- Biroul Rutier, efectuând serviciul de control şi supraveghere a traficului rutier pe str. Ștefan cel Mare din municipiul Suceava, au înregistrat cu aparatul radar montat pe autospeciala de poliție, o motocicletă care circula cu viteza de 114 km/h în zonă cu limitare 40 km/h.

S-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire, conducătorul motocicletei oprind inițial, însă când a fost somat să oprească motorul și să scoată cheile din contact, acesta a demarat în trombă, sporind ulterior viteza de deplasare. 

În aceste condiții polițiștii au plecat în urmărirea motocicletei, folosind semnalele acustice și luminoase și efectuând somații verbale prin sistemul acustic al autospecialei.

Urmărirea s-a desfășurat pe mai multe artere de circulație de pe raza municipiului Suceava, motocicleta fiind inregistrată de aparatul radar circulând inclusiv cu viteza de 138 km/h în zonă cu limitare 40 km/h, circulând pe sensul opus de deplasare și rulând fără a acorda prioritate altor vehicule.  

Polițiștii au reușit blocarea și oprirea motocicletei în condiții de siguranță, atât pentru conducătorul acesteia, cât și pentru echipajul de poliție și ceilalți participanți la trafic.

S-a stabilit faptul că persoana care a condus motocicleta este un bărbat de 29 de ani din comuna Udești, jud. Suceava, iar acesta nu posedă permis de conducere corespunzător categoriei vehiculului pe care acesta îl conducea.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul afişat fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, pentru abaterile rutiere săvârșite, acesta a fost sancționat contravențional conform OUG 195/2002 cu amenzi în cuantum de 17.805 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,, conducerea unui vehicul fără permis de conducere”  faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. (2) din  Cod penal        

Sezonul de vară este caracterizat de creșterea valorilor de temperatură, ceea ce face posibilă deplasarea mult mai frecventă cu bicicleta, motocicleta sau mopedul. În aceste condiții trebuie acordată o atenție sporită acestei categorii de participanți la trafic, iar la rândul lor motocicliștii, mopediștii și bicicliștii trebuie să respecte cu strictețe regulile rutiere.

Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

– Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.

– Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.

– Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

– Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

– Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

– Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

Nu în ultimul rând, polițiștii reamintesc că neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.

   Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substanțe interzise de către șoferi.

 

Fotografia are caracter ilustrativ.