Aproape 30% dintre mamele minore din UE provin din România: Sute de fete care rămân însărcinate au sub 15 ani

Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, fiind afectate în principal fetele cu acces îngreunat la educaţie şi sănătate, susţin reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii. Peste 700 de adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în anul 2020, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în timp ce în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente.

Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi a situaţiei sociale a gravidelor şi mamelor vulnerabile din zonele rurale din judeţul Iaşi precum şi a copiilor acestora, Organizaţia Salvaţi Copiii a derulat programul Sănătatea mamei şi a copilului, una dintre localităţile vizate fiind Mironeasa.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Salvaţi Copiii, cea mai mare parte a populaţiei din comuna ieşeană Mironeasa a absolvit cel mult gimnaziul, îşi câştigă existenţa din agricultură şi locuieşte în condiţii precare în locuinţe supraaglomerate şi nu are acces la apă curentă sau la curent electric.

De asemenea, controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor şi femeilor la servicii medicale, dată fiind lipsa resurselor financiare precum şi distanţa mare faţă de primul spital. Localitatea se află la o distanţă de 40 de kilometri faţă de Iaşi.

„Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, despre care vorbim statistic, an de an. Dar aici nu e vorba despre statistică, ci despre copile care de multe ori au acces îngreunat la educaţie şi la servicii medicale şi care devin mame fără a fi pregătite fizic, emoţional şi social. Salvaţi Copiii România lucrează direct în comunităţile vulnerabile, mergem acolo cu medici, voluntari şi asigurăm monitorizarea medicală pentru fetele şi femeile vulnerabile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, potrivit News.ro.

Unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente, potrivit datelor statistice. Astfel, dintre cele 198.302 de naşteri înregistrate în România în 2020, 731 provin de la fete sub 15 ani şi 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani.

În Uniunea Europeană, aproape 30% din totalul de mame minore (sub 18 ani) provin din ţara noastră, respectiv 8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene, relatează psnews.ro.