Arafat: Există date oficiale ale Băncii Mondiale care arată că, în perioada de pandemie, preţurile unor materiale sanitare au crescut şi de 1500 de ori

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat, afirmă că există date oficiale ale Băncii Mondiale care arată că, în perioada de pandemie, preţurile unor materiale sanitare au crescut şi de 1500 de ori. „E foarte uşor, după război, să ai foarte mulţi comentatori, dar se gândeşte cineva: atunci, dacă noi ziceam la medicii noştri şi asistenţii noştri că ”Nu v-am găsit combinezoane, nu v-am găsit măşti nu v-am găsit nimic, descurcaţi-vă!”, spune Arafat. În ceea ce priveşte achiziţiile de materiale de neconforme făcute în perioada pandemiei, Arafat a explicat că au fost situaţii în care se purtau negocieri, iar„ totul pe hârtie era ok, ajungeau lucrurile, nu erau ok”.

Raed Arafat afirmă că DNA a solicitat în repetate rânduri documente în dosarele în care anchetează achiziţii de materiale şi echipamente făcute în perioada pandemiei şi că a fost chemat ca martor într-unul dintre dosare.

„O singură dată am fost chemat, ca martor, pentru o discuţie pe una din firmele care au vândut măştile, dar ca martor”, a declarat Raed Arafat pentru Europa Liberă România.

„Noi ştim cât am cheltuit, la nivel de IGSU. Cifrele nu le am, au fost sute de milioane de euro – şi era normal – care s-a achiziţionat prin ele diferite materiale, diferite echipamente. Noi, ce am achiziţionat, am achiziţionat prin ONAC, dar au fost negocieri de preţ la trei dimineaţa, cu Coreea de Sud, de exemplu. Astea nimeni nu le-a văzut. (…) Haideţi să punem altfel treaba: e foarte uşor, după război, să ai foarte mulţi comentatori, dar se gândeşte cineva: atunci, dacă noi ziceam la medicii noştri ţi asistenţii noştri că nu v-am găsit combinezoane, nu v-am găsit măşti nu v-am găsit nimic, descurcaţi-vă! (…) Nu vorbesc dacă cineva a pus ceva în buzunarul lui, acolo nu mai discutăm, asta este treabă de mită, de corupţie, asta e altă treabă.

Preţurile însă, modul în care erau preţurile, stabilirea preţurilor, care erau foarte volatile, se schimbau din oră în oră –  există o analiză a Băncii Mondiale care arată că în primele două-trei luni a anumite articole care şi noi şi alte ţări am cumpărat din ele, a crescut preţul lor, faţă de perioada pre-pandemică, de 1500 de ori, de 350 de ori, de 300 de ori –  şi atunci, dacă noi ne-am confruntat cu situaţia asta, ce se dorea de la noi? Să spunem că aşteptăm să scadă preţul? Şi atunci medicii şi asistenţii cu ce lucrau, pompierii cu ce lucrau, ambulanţierii cu ce lucrau, poliţiştii cum stăteau la ghişee, când toată lumea era speriată de acest virus pe bună dreptate?”, a afirmat Raed Arafat.

În ceea ce priveşte achiziţiile de materiale de neconforme făcute în perioada pandemiei, Arafat a explicat că au fost situaţii în care se purtau negocieri, iar „totul pe hârtie era ok, ajungeau lucrurile, nu erau ok”.

„Nu am păţit-o noi, la nivelul situaţiilor de urgenţă, dar au păţit-o alţii, au păţit-o inclusiv organizaţii”, adaugă Arafat, dând exemplul Crucii Roşii care a primit măşti sanitare neconforme.

El spune că au fost situaţii în care nimeni nu trimitea marfă fără a primi avans, precizând că nu au fost cazuri în care banii să fi fost pierduţi de către autorităţi. Arafat spune că dintr-un contract pentru ventilatoare avansul a fost recuperat, iar un al doilea proces se află pe rol.

Arafat adaugă că trebuie evitată„ amnezia imediată după un dezastru”, amintind că situaţia de la debutul pandemiei era „ieşită din comun”. El spune că se va şti „exact ce s-a întâmplat” când vor exista decizii ale instanţelor, spunând că dacă cineva s-a folosit de situaţia de dezastru pentru a obţine beneficii trebuie să fie foarte aspru pedepsit, scrie psnews.ro.