Artiști din cinci țări, la Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” de la Câmpulung Moldovenesc

În perioada 22-24 iulie 2022, la Câmpulung Moldovenesc se desfăşoară cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, manifestare organizată de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural „Bucovina”.

Festivalul nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic ce nu are echivalent în Europa, ci și o istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între țările care au semnat protocolul de colaborare (Polonia, România, Ungaria și Ucraina).

„Îi invit pe câmpulungeni să ia parte la aceste frumoase manifestări  care au devenit o tradiție pentru orașul nostru. Și anul acesta avem invitați din țările partenere care vor promova tradițiile și obiceiurile strămoșești”, a transmis primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură.

Trebuie spus că în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” se desfășoară și faza finală a Festivalului – concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediția a XVIII-a, manifestare la care vor concura  grupuri folclorice de amatori.

 

Programul evenimentului: 

 

Vineri, 22 iulie, începând cu ora 11:00, are loc Parada (plecare de la Stadion), iar de la ora 13:00 are loc deschiderea oficială a festivalului (Buciumași și Grupul vocal Piatra Șoimului din Câmpulung Moldovenesc). Tot vineri, la ora 13:30, pe scena din centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc vor evolua ansamblurile poloneze „Solonceanca” din Solonețu Nou și „Mica Poiană” din Poiana Micului.

La ora 13:40 are loc finala festivalului concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediția a XVIII-a, care va continua până la ora 15:00, când începe spectacolul formațiilor străine.

La ora 18:00, continuă finala festivalului concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediția a XVIII-a, iar  între orele 20:00-21:00 are loc un spectacol susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Sâmbătă, 23 iulie, continuă spectacolele folclorice susținute de artiști și grupuri folclorice, totul culminând seara, la ora 22:00, cu un foc de artificii.

Duminică, 24 iulie, continuă finala Festivalului concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediția a XVIII-a, iar de la ora 13:30 va avea loc un spectacol al formațiilor străine. La final, seara, după ora 19:30, pe scena de pe Platoul Central va evolua Ansamblul „Romanița” Caracal.

 

Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”

 

Obiectivul general al festivalului este promovarea Bucovinei, ca model de înțelegere și de colaborare armonioasă prin păstrarea identității culturale.

Activitățile culturale desfășurate pe tot parcursul festivalului urmăresc prezentarea bogăției cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multi-etnică, prin trecerea în revistă a formațiilor artistice participante, care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul și obiceiurile, precum și stimularea procesului de formare a conștiinței comunității bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor.

Sub această denumire, Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, se desfăşoară anual, începând din 1989.