Autorități, fețe bisericești, artiști și oameni de cultură, la Festivalul „Simion Florea Marian în Anul Ciprian Porumbescu” de la Ilișești

Duminică, 19 noiembrie, în Parohia „Acoperământul Maicii Domnului și Cei 40 de Sfinți din Sevastia” din comuna Ilișești s-a desfășurat Festivalul „Simion Florea Marian în Anul Ciprian Porumbescu”. La acest eveniment au luat parte, pe lângă artiști, oameni de cultură și localnici, și primarul comunei Ilișești, Gheorghe Dîrțu, dar și Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Irina Vasilciuc, administratorul public al județului și Sorin Flilip, managerul Centrului Cultural Bucovina.

Evenimentul cultural, organizat de către Asociația de Cultură, Artă și Tradiții „Ciprian Porumbescu”, în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina” și Primăria comunei Ilișești, și-a propus să evidențieze rădăcinile adânci și legăturile profunde pe care marele etnograf de talie mondială Simion Florea Marian și compozitorul patriot nepereche al neamului românesc Ciprian Porumbescu le-au avut cu satul Ilișești, cu Biserica Ortodoxă, în opera lor monumentală.

Primarul comunei Ilișești, Gheorghe Dîrțu, a mulțumit pentru prezența numeroasă la eveniment, subliniind că manifestarea are o importanță deosebită pentru localitatea pe care o reprezintă. 

„Vă mulțumesc pentru prezență și pentru faptul că ați acordat atenție acestui eveniment deosebit dedicat marelui etnolog Simion Florea Marian”, a transmis primarul Gheorghe Dîrțu.

De cealaltă parte, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment cultural important. De asemenea, el a vorbit despre viețile celor două mari personalități ale județului nostru.

„Biserica este liantul, de fiecare dată când vorbim fie de Simion Florea Marian, fie de Ciprian Porumbescu. Trebuie să menționez că, împreună cu Inspectoratul Școlar și, evident, cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, am realizat cele mai importante evenimente în «Anul Ciprian Porumbescu». De asemenea, avem alături de noi și Universitatea din Suceava. În altă ordine de idei, trebuie să spun că Ilișeștiul merită să pună în valoare artiștii și personalitățile de seamă de aici”, a spus vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.

Manifestarea a debutat cu prelegerea „Simion Florea Marian – personalitate marcantă a Etnologiei românești și europene”, susținută de către inspectoarea Daniela Ceredeev. Sărbătoarea cu specific spiritual a mai avut în vedere evidențierea unor fii ai satului, artiști profesioniști slujitori pe altarul Artei, și a cuprins o expoziție de pictură aparținând  profesorilor Dumitru Rusu și Dimitrie Roman, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, prilej cu care a avut loc lansarea albumului „Dumitru Rusu. Anotimpurile Bucovinei”.

De asemenea, a mai fost prezentat și volumul „Ciprian Porumbescu. În marginea Imperiului” în prezența distinsului autor – prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Momentele muzicale ce au împodobit frumos această sărbătoare a spiritului au fost susținute de către violonistul Ștefan Capră – elev olimpic la Colegiul Național «Ciprian Porumbescu» din Suceava, și Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Spațiul generos de desfășurare a evenimentului cultural a fost pregătit de membrii comunității din Ilișești coordonați de către părintele paroh Marius Ungureanu, ajutat fiind de către echipa Primăriei Ilișești și de primarul Gheorghe Dîrțu. Deosebit de potrivită în peisaj a fost expoziția de carte organizată de către Biblioteca comunală «Simion Florea Marian» prin grija doamnei bibliotecar Doina Ghiuță”, a spus moderatoarea Festivalului, etnologul Gabriela Teișanu, președintă a Asociației de Cultură, Artă și Tradiții „Ciprian Porumbescu”, interpretă de folclor și fiică a comunei Ilișești.