Bătrânețe, haine grele! Un bătrân din cartierul sucevean Ițcani, scos din casa „îngropată” de gunoaile pe care acesta le-a adunat de-a lungul anilor

Un bătrân în vârstă de 72 de ani, care locuiește singur într-un imobil de pe strada Grigore Alexandru Ghica din cartierul sucevean Ițcani  a fost găsit într-o stare fizică inimaginabilă, în locuința sa „îngropată” în gunoaie.

În dimineața zilei de luni, 6 martie, o patrulă din cadrul Secției de Poliție Burdujeni a fost sesizată că bătrânul caz social, care locuiește într-o casă din zona pasarelei de la Ițcani, nu răspunde la ușa imobilului.   

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că atât în curtea locuinței, cât și în anexa acesteia erau multe deșeuri care îngreunau accesul spre locuință, motiv pentru care s-a solicitat intervenția unui echipaj din cadrul ISU Suceava pentru a sparge ușa imobilului. 

Ulterior, în locuință a fost găsit bărbatul în vârstă de 72 ani, care nu a  cooperat cu echipajele prezente la fața locului.  Întrucât acesta locuia în condiții insalubre a fost solicitată intervenția unui echipaj din cadrul S.A.J. Suceava în vederea preluarii  acestuia, acordării de îngrijiri  medicale și transportării acestuia la U.P.U Suceava.

Întrucât în curtea imobilului au fost identificate două exemplare canine cărora nu le erau asigurate conditiile de bună stare, la fața locului a fost solicitat  un echipaj din cadrul Biroul Protecția Animalelor care a procedat la emiterea unui ordin de plasare în adaposat pentru cele două exemplare canine. Ordinul de plasare în adapost a fost pus în executare de către Asociatia Casa lui Patrocle Suceava, conf. contractului încheiat între aceasta și Consiliul Județean Suceava.

„Un bătrân trăiește îngropat în propria-i curte de tone întregi de gunoaie. În casă colcăie șobolanii, afară doi câini legați în câte jumate de metru de lanț.
Nu se întâmplă în pustietate, ci în mijlocul unui municipiu reședință, în anul 2023. În mijlocul comunității și al civilizației. O altă poveste tulburătoare despre oamenii și animalele de printre noi care au nevoie de ajutor. Iar ceea ce-am văzut azi este mai presus de orice exercițiu de imaginație.
Pe scurt. Am fost sesizați de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni vizavi de situația câinilor. Am sesizat la rândul nostru Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Suceava, care au emis urgent ordine de plasare în adăpost pentru cei doi câini. Problema animalelor a fost rezolvată, câinii au fost preluați, au ajuns în grija asociației noastre, sunt sălbăticiți, au trebuit tranchilizați de dr. Zub Gabriel, căci n-a fost chip să putem pune mâna pe ei.
Rămâne problema omului, a bătrânului.
Este de departe cel mai revoltător caz de degradare umană pe care l-am întâlnit. Nu vă puteți imagina ce-i acolo, tone de gunoi adunate în ani întregi, de toate, saci, pungi și sacoșe cu mizerii, peturi, papuci, hoituri, oale, lighene. Iar printre munții de gunoaie care pe alocuri ating 2 metri, o alee îngustă pe unde poți trece.
Mizerie, boală, hoit, jeg, viermi, fecale, geamuri bătute în cuie. Mințile noastre n-au putut procesa ce-aveam în fața ochilor. Iar acolo trăiește un om. Fără toaletă, fără apă, fără aer. Câinii legați și priponiți în câte jumate de metru de lanț, în jurul lor rahat adunat și bătătorit de ani întregi, sălbatici, nevinovați.
Bătrânul a fost preluat tot acum de un echipaj SMURD. În fața neputinței și degradării acestui bătrân, suntem datori să întrebăm: ce-a făcut sistemul pentru acest om? Cum este cu putință să-l lăsăm îngropat în propriile fecale? Nu, acest om nu are discernământ și nu-și mai poate purta singur de grijă. Trăiește într-o relație dereglată cu el însuși. Că n-are hârtie de la medic? Păi dați-i hârtie, oameni buni! Așteptăm ce? Să moară? Să-l găsim mâncat de șobolani în propria casă? Sau atacat de câini în propria-i curte, ca să mai avem un caz cu câini agresivi? Cine urmărește aceste cazuri? Dar oare pentru sistem, acesta este un caz? Că nu vrea internat de bună voie? Păi n-are discernământ, voia sa nu mai trebuie luată în considerare, ci trebuie AJUTAT!
Noi ne-am făcut treaba. Poliția și-a făcut treaba. Pompierii și-au făcut treaba. Însă există instituții ale statului care TREBUIE să ajute OAMENII! Căci în fața unor astfel de drame – absolut nimeni nu trebuie să rămână indiferent! Iar să știi despre acest caz, să auzi și să nu ajuți – te face părtaș, complice și la fel de vinovat!
Vom ține aproape cu cazul bătrânului, cu ceea ce se va întâmpla, cu situația focarului din această curte.
**dacă îl cunoașteți pe bătrân, am înțeles că avea în curte vreo 8 vite, nu le-am găsit, poate aflăm despre soarta lor!
** pentru acest caz nu facem apel la sprijin financiar, cazurile de plasare în adăpost sunt susținute prin colaborarea cu Consiliul Județean Suceava”, au spus reprezentanții Casei lui Patrocle.