Binele unește și oameni necunoscuți: Sergiu Lucan, stâlp de nădejde în construirea unei case, la Botoșani

La o lume sau doar la o privire distanţă de noi, milioane de versiuni ale fetiţei cu chibrituri încearcă să supravieţuiască nevoilor de fiecare zi, iar Speranţa evadării din labirintul sărăciei se dovedește, de prea multe ori, la fel de înșelătoare ca imaginile care prind viaţă la lumina beţelor de chibrit arse de personajul din poveste.

Singurul lucru care face diferența este cum privesc cei pe care Viața i-a transformat în personaje ceva mai generoase către „fetița cu chibrituri”: cu indiferență sau cu aplecare.

Dar cum Indiferența nu poate naște Milostenie, e bine să îi povestim mai mult pe oamenii-lumină, ce apar pe cărările bătătorite ale altor oameni pentru a le arăta că până la capăt mai este și că, deși, poate nu se vede, sfârșitul nu e acolo unde credeau…

Și, cum coincidența este modul Lui Dumnezeu de a rămâne anonim, suntem tentați să credem că oamenii se întâlnesc întâmplător, însă, în realitate, planul Lui Dumnezeu tocmai mai avansează cu o etapă…

Uneori, atât de frumoase sunt lecțiile pe care Cerul ni le predă, încât oamenii nici nu trebuie să se cunoască personal ca să răspândească Binele…

Antreprenorul Sergiu Lucan și familia Hostiniuc din Botoșani sunt cea mai frumoasă dovadă în acest sens. Nu au bătut palma până acum, nu s-au întâlnit față în față, însă asta nu înseamnă că Dumnezeu nu le-a făcut cunoștință altfel…

Sergiu Lucan a aflat de Marcel Hostiniuc, care trăiește într-un sat din Botoșani, întâmplător, atunci când a aflat și că acesta are o familie frumoasă, numeroasă, însă căsuța lor este în construcție, iar ritmul lucrărilor nu este nici pe departe accelerat.

A fost și momentul în care managerul EUROLUC l-a contactat pe omul nevoiaș și i-a trimis materialele de construcție necesare lucrărilor de interior. Gestul tânărului sucevean nu doar că a fost primit cu bucurie și surprindere de familia botoșăneană, dar a reprezentat și o confirmare în plus că Dumnezeu lucrează prin oameni.

„CREDINȚA, acesta este răspunsul. Altfel noi nu știm să explicăm ce a făcut domnul Sergiu pentru noi. Gândiți-vă că noi nu ne-am întâlnit față în față, ci am vorbit doar la telefon. Și, atunci, cum poate un om care nici măcar nu te cunoaște, să-ți facă atâta bine, dacă nu prin credință?”, a spus Marcel Hostiniuc.

Acesta a explicat că baia, bucătăria și dormitorul lor, au fost amenajate cu materialele trimise de omul de afaceri sucevean.

„Gresie, faianță, adeziv, tot ce a fost nevoie pentru lucrările de interior și, credeți-mă că aveam nevoie. Ne îndatorasem deja pentru ridicarea casei, deci, clar nu mai aveam cum avansa cu lucrările. De atunci, m-a mai întrebat ce am mai făcut și mi-a zis că dacă mai este nevoie, să îi spun. N-am mai apelat, pentru că, vă dați seama, ceea ce a făcut el pentru un om străin este deja prea mult”, a mai spus Marcel Hostiniuc.

Înțelegem, astfel, că frumusețea Binelui stă în fiecare dintre noi și în conștiința faptului că facem binele nu pentru lauda si slava omenească, ci pentru că aproapele nostru este tot un om al Lui Dumnezeu.

„Domnul Lucan este un om deosebit. Îi dorim să îi îndeplinească Dumnezeu tot ce este bun și de folos pentru el și, bineînțeles, sănătate. În casa noastră și inima noastră va avea întotdeauna un loc de cinste”, a declarat pentru SuceavaLive, Marcel Hostiniuc.

Sergiu Lucan este rar întâlnit în fotografiile acțiunilor de filantropie, dar des întâlnit în rugăciunile celor mulți cărora le-a fost ajutor de nădejde când au avut cea mai mare nevoie.

Totuși, să nu uităm că „nimic nu-I place atât de mult Lui Dumnezeu, ca o viață care aduce folos tuturor. Tocmai de aceea ne-a dat si darul cuvântului, și mâini, și tărie trupească, și minte, și pricepere: ca să întrebuințăm toate acestea spre mântuirea noastră și folosul aproapelui”…