Biroul vamal de frontieră Siret modernizat cu peste 10 milioane euro. Flutur: Capacitatea de procesare va crește la 1000 de TIR-uri pe zi și la 2.000 mașini în ambele sensuri

Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicație cu Ucraina, a beneficiat de fonduri de peste 10 milioane euro pentru reabilitare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, co-finanțat de Uniunea Europeană.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a participat sâmbătă, 16 decembrie 2023, împreună cu echipa de implementare a proiectului, la evenimentul prijeluit de finalizarea proiectului „Modernizarea biroului vamal de frontieră Siret, în vederea fluidizării traficului în punctul de trecere transnațională de pe frontiera de nord a României – DN2 (E85), județul Suceava”. 

„Acest proiect se încadrează în obiectivele strategice din Master Planul General de Transport al României și contribuie la atingerea obiectivelor prevăzute în strategia Europa 2020 de creștere durabilă. Și, cel mai important aspect este că, prin intervențiile realizate la acest birou vamal, se prevede o scădere a timpilor de așteptare cu cel puțin 25%.”, a subliniat președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur,  a precizat că este nevoie de o colaborare între autoritățile române și cele ucrainene pentru scurtarea cozilor de TIR-uri de pe teritoriul județul Suceava prin găsirea de soluții pentru urgentarea procedurilor de procesare a acestora în vamă.

„Prezența guvernatorului arată interes maxim și eu vreau să îi mulțumesc în mod deosebit și îi promit că de fiecare dată când va striga și va avea nevoie voi răspunde și eu prompt. Pentru că astăzi trebuie să discutăm aici cum accelerăm timpii din vamă să nu mai avem 40 de kilometri de TIR-uri, pentru că nu e în regulă”, a spus Flutur.

El a arătat că noutatea acestui punct de vamă o reprezintă amenajarea unei parcări speciale pentru TIR-uri care vor putea fi verificate cu scanere mobile.

„Durata cu un scaner pentru parcurgerea unui TIR este de până la 8 minute. Asta înseamnă simplificare la procedurile de vămuire”, a declarat șeful administrației județene.

El a adăugat că prin proiect a fost modernizată o clădire a poliției de frontieră și a fost amenajat un atelier de intervenție pentru verificări amănunțite ale autoturismelor.

„Sunt lucruri de care era nevoie. Din ce am înțeles capacitatea de procesare la intrarea în țară ar putea să ajungă la 500 TIR-uri în 24 de ore și 500 la ieșire. Asta însemnă 1000 de TIR-uri care ar putea fi procesate prin vama Siret și 1.000 de autoturisme la intrare și 1.000 la ieșire. Deschiderea de azi înseamnă scurtarea timpului de așteptare în vamă și a coloanelor de mașini și a pasagerilor”, a precizat Gheorghe Flutur.

De asemenea, el a rugat conducerea Autorității Vamale din România să urgenteze procedura de achiziție a scanerelor pentru TIR-uri.

„Înțeleg că e o procedură de achiziții care durează câteva luni până vin scanerele. Deja lumea când află că s-a deschis vor avea așteptare să nu mai fie cozi. Dar scanerele încă nu le avem. Trebuie să spunem adevărul aici și o să trebuiască să grăbim și această procedură ca să poată fi utilă”, a spus președintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a subliniat faptul că  interesul este ca în județul Suceava să nu fie blocat traficul iar trecerea frontierei să fie civilizată. În cadrul discuțiilor, reprezentanții autorității vamale au arătat că scanerele ar putea fi montate cel târziu în iulie – august 2024

Conform Master Planului General de Transport al României, punctul de trecere a frontierei Siret se regăsește în cele mai importante 10 puncte de trecere a frontierei din România, fiind un punct cheie strategic al graniței României și pe cale de consecință al Uniunii Europene.

Principalele rezultate obținute prin implementarea acestui proiect au fost construirea unui nou terminal pentru automarfare, achiziționarea de cabine noi de control pentru personalul vamal, stabilirea unor noi fluxuri de circulație pentru zona de trafic marfă și dimensionarea corespunzătoare a structurilor rutiere, amenajarea unui nou spaţiu destinat depozitării autovehiculelor confiscate sau reţinute, precum și reabilitatea a clădirilor administrative din interiorul biroului vamal și a copertinelor de pe arterele de lucru.

Pentru a aduce Biroul Vamal de Frontieră Siret la standarde europene, au fost prevăzute măsuri din cadrul conceptului AEO FAST LINE, acest concept presupunând în principal existenţa unor posibilităţi prin care să se poată organiza fluxuri separate de vămuire pentru a fi permis accesul prioritar în zona de control vamal a deţinătorilor de autorizaţii de tip AEOS si AEOF.

Tot în cadrul acestui proiect a fost construită platforma pe care se va amplasa echipamentul de scanare autovehicule și containere care urmează să fie achiziționat în cadrul unui proiect implementat de Autoritatea Vamală Română și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Biroul vamal va avea asigurat din punct de vedere funcțional, acces la principalele rețele de utilități publice, administrate de Primăria Siret și Consiliul Judetean Suceava.