„Biserica nu e supermarket”. Ce a păţit un preot care a cerut 100 de euro pentru o înmormântare: cazul a ajuns până la Vatican

Un preot din Italia a devenit subiect de scandal în presă după ce a cerut bani pentru a oficia o înmormântare. Despre cazul a vorbit inclusiv Papa Francisc.

Don Vicenzo Cafra, paroh al Bisericii „Madre di Sortino” din Siracusa, a pretins suma de 100 de euro de la familia unei persoane decedate pentru a oficia înmormântarea. Potrivit Il Messaggero, preotul a fost reclamat, iar acum este arestat la domiciliu şi va trebui să se prezinte în faţa instanţei pentru a-şi justifica gestul.

Care sunt regulile Vaticanului în astfel de cazuri

Despre cazul său a vorbit inclusiv Papa Francisc. „Este dureros să găsești ‘lista de prețuri’ a serviciilor sacramentale în unele birouri parohiale, cum ar fi într-un supermarket. Fie Biserica este poporul credincios al lui Dumnezeu într-o călătorie, ori ajunge să fie o companie care oferă diverse servicii, iar când agenții pastorali iau această a doua cale, Biserica devine supermarketul mântuirii iar preoții simpli angajați ai unei multinaționale”, a spus Suveranul Pontif, potrivit presei italiene.

Conform reglementărilor Vaticanului, slujbele de botez, înmormântare, nuntă nu trebuie să fie supuse unei taxe de parohie. Oamenii pot da bani pentru a ajuta biserica din comunitate, dar acest lucru nu trebuie impus de către preot. Dacă oamenii vor să ofere preotului o sumă de bani după ce oficiază o slujbă, acest lucru nu este interzis, dar, de asemenea, preotul nu trebuie să ceară sau să aştepte bani, scrie observatornews.ro.