Bolile salatei – cum protejezi eficient cultura pentru a obține recolte de calitate

Cultivată la nivel mondial în cultură pură sau în sistem de culturi asociate și succesive, salata (Lactuca sativa) este nelipsită din alimentația românilor. Salata este cultivată adesea pentru consumul de frunze, mai ales în stare proaspătă, datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive și vitamine. Odată cu obținerea recoltelor timpurii, târzii sau în extrasezon, salata a câștigat și mai multă popularitate. Cu toate că poate fi cultivată pe tot parcursul anului și nu este o cultură pretențioasă, cultura salatei este supusă atacului a numeroși agenți patogeni. Netratate corespunzător, bolile pot reduce producția și calitatea, afectând, în unele cazuri, întreaga plantație. Descoperă care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont pentru a preveni și combate bolile salatei și află cum poți beneficia de producții de calitate și recolte profitabile.

Alege material săditor de calitate rezistent la boli

Pentru a asigura sănătatea plantelor și calitatea recoltelor, folosirea unui material săditor de calitate reprezintă o condiție primordială pentru cultura salatei. Pe lângă faptul că oferă rezistență mai mare împotriva numeroșilor agenți patogeni, sporeşte calitatea și productivitatea plantelor, asigură un control fitosanitar mai mare și accelerează vegetația și fructificarea, asigurând plantelor necesarul de nutrienți. Pentru recoltele timpurii, este important să alegi soiuri timpurii și semințe certificate de calitate.

Protejează eficient cultura

Fiecare cultură are anumite particularități atunci când vine vorba de cerințe legate de climă și sol. Pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a plantelor, respectarea cerințelor de înființare a culturii și adoptarea bunelor practici agricole este esențială. Înființarea culturii are loc în perioada martie-septembrie în funcție de perioada de consum. Dacă vrei să o consumi vara, semănatul se face din aprilie până spre sfârșitul lunii iunie, după o perioadă de vegetație de 45-50 de zile, iar dacă vrei să o recoltezi toamna, semănatul are loc la sfârșitul verii. Pentru a fi consumată primăvara, salata trebuie semănată toamna târziu sau primăvara timpuriu, respectând, totodată, principalele lucrari de toamna care asigură pregătirea adecvată a solului.

Rotația culturii este o practică agricolă care reduce și previne atacul bolilor fungice. Plantele premergătoare indicate înainte de înființarea culturii salatei sunt: vinetele, tomatele, ardeii, fasolea, castraveții, varza sau mazărea.

Combaterea eficientă a celor mai întâlnite boli la cultura salatei presupune, pe lângă atenția acordată lucrărilor de combatere a buruienilor și dăunătorilor, folosirea unor fungicide eficiente, cu moduri de acțiune complexe. Signum® este un fungicid de nouă generație care oferă nu doar eficacitate excelentă în combaterea putregaiului alb, ci și recoltă mărită și producție de o calitate îmbunătățită grație tehnologiei AgCelence®: efect de înverzire, susține fotosinteza și o preluare optimă a nutrienților. Modul special, diferit, de acţiune a substanţelor active, împreună cu efectul combinat al acestora, determină obținerea unui spectru de combatere neobişnuit de larg împotriva patogenilor. De asemenea, datorită selectivităţii, poate fi utilizat la mai multe culturi. Aplicarea timpurie, cu precădere preventivă, determină o eficacitate excelentă împotriva patogenilor.

Aplică în mod corect măsurile fitosanitare și respectă tehnologia de cultivare

Cultivată prin semănat direct sau prin răsad, în câmp sau spații protejate, cultura salatei este sensibilă la atacul bolilor. Dacă vrei să previi apariția agenților patogeni și să limitezi răspândirea bolilor, este important să respecți tehnologia de cultivare și să ții cont de igienizarea culturii și de aplicarea la timp a măsurilor fitosanitare. Pregătirea incorectă a solului și nerespectarea tehnologiei de cultură favorizează apariția agenților patogeni. Printre cele mai frecvente boli cu care se confruntă fermierii, sunt:

  • Mana salatei (Bremia lactucae);
  • Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea);
  • Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum);
  • Căderea plăntuțelor (Pythium ultimum);
  • Antracnoza salatei (Microdochium panattonianum);
  • Fuzarioza salatei (Fusarium oxysporum);
  • Făinarea salatei (Golovinomyces cichoracearum);
  • Cercosporioza (Cercospora longissima);
  • Verticilioza (Verticillium dahliae).

 

Salata are o perioadă scurtă de vegetație și poate aduce profituri semnificative dacă este cultivată corespunzător. Ca să previi și să combați cele mai frecvente boli la cultura de salată, ține cont de aspectele de mai sus. Astfel, vei beneficia de producții bogate și recolte de calitate.

Sursa foto: shutterstock.com